Categorieën
Sauzen en dressings

Barbeceusaus bewaren | Hoe lang is barbeceusaus houdbaar?

Barbecuesaus, of bbq-saus, wordt natuurlijk veel gegeten bij de barbecue. Het komt dan ook vaak voor dat er ergens in de koelkast nog een verdwaald potje bbq saus staat. We nemen je dit natuurlijk niet kwalijk, het gebeurt bij ons thuis tenslotte ook heel vaak. Maar wat doe je dan? Ga je nieuwe kopen? Of is deze barbecuesaus nog goed? In dit artikel vertellen we je alles over barbecuesaus en of je deze nog (veilig) kunt eten.

Barbecuesaus die wordt gebruikt bij de barbecue. Vaak wordt de saus bij vlees gegeten. Barbecuesaus is gemaakt van azijn, tomatenpuree, gerookt paprikapoeder, mosterd, peper, uienpoeder en suiker. Als je barbecuesaus zelf gaat maken gebruik je vaak tomatenketchup. Soms gaat er ook nog een gesnipperd uitje en wat worchestersaus doorheen.

Maar hoe lang is barbeceusaus houdbaar? En hoe kun je barbeceusaus het beste bewaren? Lees snel verder om er achter komen hoe je barbeceusaus het beste kunt bewaren en barbeceusaus  zo lang mogelijk houdbaar te houden.

Barbeceusaus bewaren

Barbeceusaus bewaren

Als barbeceusaus gesloten is kun je de barbeceusaus in het voorraadhok of de voorraadkast bewaren. Heb je barbeceusaus geopend? Dan bewaar je barbeceusaus het beste in de koelkast. Als je barbeceusaus geopend hebt, is het in de koelkast ongeveer 9 maanden tot meer dan een jaar houdbaar.

Je kunt een leeg flesje bbq saus prima in het voorraadhok bewaren. Als je de bbq-saus hebt aangebroken, dan moet je hem in de koelkast bewaren. De houdbaarheid van bbq-saus hangt onder meer af van de ingrediënten. Heb je er bijvoorbeeld verse, gesnipperde ui doorheen gedaan? Dan is barbecuesaus minder lang houdbaar.

Een geopende potje barbecuesaus is nog wel een tijdje houdbaar. De potjes barbecuesaus uit de supermarkt zijn na openen tot wel een jaar houdbaar. Zelfgemaakte barbecuesaus is vaak (veel) korter houdbaar. Dit komt doordat het gemaakt wordt zonder conserveringsmiddelen.

Barbeceusaus wordt vaak gegeten bij barbecuevlees, bij vleesgerechten, bij grillgerechten, om stokbrood in te dippen of in de wraps.

Enkele bekende merken en soorten van barbeceusaus zijn: Smokey bbq saus, barbecue tafelsaus, bbq saus zero sugar, Amerikaanse bbq saus, smokey bbq saus honey, Schaslicksaus, Callowfit bbq saus, Korean bbq saus en Calvé barbecuesaus.

Bekijk hieronder de houdbaarheidsdatum van barbeceusaus .

Hoe lang is barbeceusaus houdbaar?

Houdbaarheidsdatum barbeceusausHoelang houdbaar
Gesloten houdbaarZie houdbaarheidsdatum op verpakking.
Geopend houdbaar9 maanden tot meer dan een jaar
Zelfgemaakte barbeceusausongeveer een week in de koelkast
In de vriezer3 maanden
Na houdbaarheidsdatum (THT-datum)2 maanden (en mogelijk langer)*

*Producten met een THT-houdbaarheidsdatum zijn mogelijk nog veilig te eten nadat de houdbaarheidsdatum verstreken is. De kleur, smaak en kwaliteit van het product gaan vaak wel achteruit, maar soms kun je het product nog wel veilig eten. Om in te schatten of een product nog goed is na de THT-houdbaarheidsdatum, moet je je zintuigen gebruiken. Hieronder lees je hoe je dat doet.

Hoe weet je of barbeceusaus nog goed is?

Heb je barbeceusaus in huis waarvan de THT-datum verstreken is? Dan hoef je het product niet meteen weg te gooien. Alsde barbeceusaus bedorven of beschimmeld is, moet je de barbeceusaus natuurlijk weggooien. Maar hoe weet je of barbeceusaus nog houdbaar is? Dit doe je door je zintuigen te gebruiken:

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum op barbeceusaus.
  De houdbaarheidsdatum is de eerste indicatie om te kijken hoelang een product al over datum is. De houdbaarheidsdatum gaat over barbeceusaus in een gesloten verpakking.
 2. Kijk naar de barbeceusaus.
  Normaal heeft barbecuesaus een donkeroranje tot donkerrode kleur. Er kunnen soms ook stukjes in de barbecuesaus zitten. Dit is vaak ui of paprika. Ook kunnen er pepers en kruiden in de barbecuesaus te zien zijn. De textuur van barbecuesaus is een beetje stroperig.
  Als barbecuesaus niet meer houdbaar is, verandert de kleur van de saus. De saus wordt dan donkerder en er kunnen wat uitgedroogde plekken op de barbecuesaus komen. Ook als de ingrediënten van de barbecuesaus gaan scheiden en niet meer één geheel vormen, is het tijd om de barbecuesaus weg te gooien. Als er schimmel op de barbecuesaus komt moet je hem natuurlijk ook niet meer bewaren.
 3. Ruik aan de barbeceusaus.
  Aan de geur van barbecuesaus kun je misschien wel het beste merken of de bbq-saus nog goed is. Als barbecuesaus gaat stinken, is het tijd om hem weg te gooien. Normaal ruikt barbecuesaus een beetje zoet, zuur en rokerig. Als er een scherpe, vieze geur van de barbecuesaus afkomt, moet je hem niet meer eten.
 4. Proef een klein beetje van de barbeceusaus.
  Als barbecuesaus over datum is krijgt het een vieze smaak die echt niet lekker is. De barbecuesaus smaakt dan niet meer vers en fris, maar een beetje muf en zuur. Dit komt doordat na verloop van tijd de kwaliteit van de barbecuesaus achteruit gaat.

Neem geen risico met voedsel. Twijfel je of de barbeceusaus nog houdbaar is, gooi het dan weg. Van het eten van bedorven barbeceusaus kun je ziek worden.

Tips barbeceusaus bewaren

We hebben een aantal tips op een rijtje gezet om barbeceusaus zo goed mogelijk te waren. Op deze manier blijft barbeceusaus zo lang mogelijk houdbaar.

 1. Maak het potje of flesje van de barbecuesaus altijd goed schoon met een stukje keukenrol. Je wilt niet dat er restjes aan de verpakking blijven zitten. Deze gaan eerder schimmelen en dit zorgt ervoor dat ook het glazen flesje barbecuesaus minder lang houdbaar is.
 2. Heb je zelfgemaakte barbecuesaus? Bewaar deze dan altijd vanaf het begin in de koelkast. Zelfgemaakte barbecuesaus kun je niet in het voorraadhok bewaren.
 3. Heb je barbecuesaus op tafel staan tijdens de barbecue? Ook dan blijft barbecuesaus wel eventjes goed. Geopende barbecuesaus blijft buiten de koelkast ongeveer 2 tot 4 uur goed. Zet hem het liefst in de schaduw en niet in de volle zon en draai de dop erop als je hem niet gebruikt.
 4. De meeste sauzen kun je na openen het beste in de koelkast bewaren. Bewaar barbeceusaus bovenin de koelkast.

Moet je barbeceusaus in de koelkast bewaren

Kun je barbeceusaus over datum eten?

Op barbeceusaus staat (meestal) een tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum (THT). Dit betekent dat de fabrikant de kwaliteit en houdbaarheid van de barbeceusaus tot en met die datum garandeert. Na de THT-datum is de barbeceusaus mogelijk ook nog goed om te eten. Je moet dan je zintuigen gebruiken om te bepalen of de barbeceusaus nog houdbaar is.

Kun je barbeceusaus invriezen?

Je kunt barbeceusaus wel invriezen. Je kunt barbecuesaus invriezen. De kwaliteit van de bbq-saus kan echter wel achteruit gaan. Ook kan de samenstelling van barbecuesaus iets veranderen. Roer dan bbq-saus dan na het ontdooien even goed door. Ook zelfgemaakte barbecuesaus kun je prima invriezen. De saus is dan ongeveer 3 maanden houdbaar in de vriezer.

Kun je barbeceusaus invriezen?

Over de auteur

Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *