Categorieën
Sauzen en dressings

Aioli bewaren | Hoe lang is aioli houdbaar?

Aioli is een soort knoflooksaus die veel gegeten wordt in landen rondom de Middellandse zee. Dat betekent natuurlijk niet dat we het hier niet eten. Ook hier zijn we dol op aioli. Bij de bbq, bij de borrel of op stokbrood. Je moet overigens wel zorgen dat jouw partner het ook eet, want je gaat er nogal van uit je mond stinken. Overigens noemen ze aioli rond de Middellandse zee “Alioli”. Het woord Aioli betekent “knoflook en olie” en komt uit een dialect in Frankrijk. Daar is knoflook “ail” en olie “oli”.

Aioli wordt traditioneel gemaakt van knoflook, olijfolie en zout. Tegenwoordig wordt er vaak ook ei toegevoegd om de saus dikker te maken. Dan lijkt aioli meer op knoflookmayonaise.

Maar hoe lang is aioli houdbaar? En hoe kun je aioli het beste bewaren? Lees snel verder om er achter komen hoe je aioli het beste kunt bewaren en aioli  zo lang mogelijk houdbaar te houden.

Aioli bewaren

Aioli bewaren

Als aioli gesloten is kun je de aioli in de koelkast bewaren. Heb je aioli geopend? Dan bewaar je aioli het beste in de koelkast. Als je aioli geopend hebt, is het in de koelkast ongeveer 3 weken tot een maand houdbaar.

Aioli uit de supermarkt bewaar je altijd in de koelkast. Ook zelfgemaakte aioli zet je meteen in de koelkast. Dan blijft aioli het langste goed. Zorg er bovendien voor dat je de aioli goed, luchtdicht verpakt.

Een geopend bakje aioli is ongeveer 3 à 4 weken houdbaar. De aioli moet dan wel zoveel mogelijk in de koelkast zijn bewaard. Heb je zelf aioli gemaakt (een echte aanrader)? Zelfgemaakte aioli is ongeveer een week houdbaar in de koelkast.

Aioli wordt vaak gegeten bij aioli op stokbrood, bij vleesgerechten, bij visgerechten, bij de bbq, door een salade, bij de tapas en bij “pars pro toto”. Daarnaast wordt traditioneel in Catalonië aioli gegeten bij slakken, kabeljauw en konijn.

Enkele bekende merken en soorten van aioli zijn: Chovi Allioli, kleintje aioli, trio aioli, yoghurt aioli, allioli vegan, aioli sauce, mangiare aioli, dipmix aioli en Spaanse aioli.

Bekijk hieronder de houdbaarheidsdatum van aioli .

Hoe lang is aioli houdbaar?

Houdbaarheidsdatum aioliHoelang houdbaar
Gesloten houdbaarZie houdbaarheidsdatum op verpakking.
Geopend houdbaar3 weken tot een maand
Zelfgemaakte aiolivijf dagen tot anderhalve week (afhankelijk van de ingrediënten) in de koelkast
In de vriezerniet invriezen
Na houdbaarheidsdatum (THT-datum)2 maanden (en mogelijk langer)*

*Producten met een THT-houdbaarheidsdatum zijn mogelijk nog veilig te eten nadat de houdbaarheidsdatum verstreken is. De kleur, smaak en kwaliteit van het product gaan vaak wel achteruit, maar soms kun je het product nog wel veilig eten. Om in te schatten of een product nog goed is na de THT-houdbaarheidsdatum, moet je je zintuigen gebruiken. Hieronder lees je hoe je dat doet.

Hoe weet je of aioli nog goed is?

Heb je aioli in huis waarvan de THT-datum verstreken is? Dan hoef je het product niet meteen weg te gooien. Alsde aioli bedorven of beschimmeld is, moet je de aioli natuurlijk weggooien. Maar hoe weet je of aioli nog houdbaar is? Dit doe je door je zintuigen te gebruiken:

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum op aioli.
  De houdbaarheidsdatum is de eerste indicatie om te kijken hoelang een product al over datum is. De houdbaarheidsdatum gaat over aioli in een gesloten verpakking.
 2. Kijk naar de aioli.
  Normaal heeft aioli een witte, beige of lichtgele kleur. Daarnaast is de saus vrij dik. Als je aioli zelf gemaakt hebt kan de saus natuurlijk wat dunner zijn. Over het algemeen zijn er geen stukjes of kruiden in aioli te zien. Soms wordt er peterselie aan de aioli toegevoegd en dit zie je natuurlijk wel zitten.
  Als de aioli wateriger wordt is dit een eerste teken dat de aioli niet meer goed is. Aioli is normaal een gladde, romige saus. Als de aioli een beetje korrelig wordt of als er stukjes in de aioli komen, moet je hem weggooien. Aioli kan tenslotte ook gaan schimmelen. Dan moet je de aioli natuurlijk meteen weggooien. Schep ook geen stukje schimmel weg van de saus. De bacteriën hebben zich dan allang verspreid door de saus.
 3. Ruik aan de aioli.
  Als aioli gaat stinken moet je hem weggooien. Omdat aioli (vaak) gemaakt wordt van rauwe eieren, kan aioli snel bederven. Als er dus een vieze geur van de aioli afkomt moet je weggooien en niet nog langer bewaren.
 4. Proef een klein beetje van de aioli.
  Aioli die niet meer houdbaar is, gaat vies smaken. De aioli smaakt dan een beetje muf. De aioli kan bedorven gaan smaken. Ook kan aioli naar olie gaan smaken. Dit zijn tekenen dat je de aioli weg moet gooien.

Neem geen risico met voedsel. Twijfel je of de aioli nog houdbaar is, gooi het dan weg. Van het eten van bedorven aioli kun je ziek worden.

Tips aioli bewaren

We hebben een aantal tips op een rijtje gezet om aioli zo goed mogelijk te waren. Op deze manier blijft aioli zo lang mogelijk houdbaar.

 1. Laat aioli nooit voor langere tijd buiten de koelkast staan. Schep de gewenste portie in een schaaltje als je aioli wilt gebruiken. Als je aioli lang buiten de koelkast bewaart, is de dipsaus aanzienlijk minder lang houdbaar.
 2. Bewaar aioli altijd in een luchtdicht bakje. Als er lucht bij de aioli kan komen zorgt dit ervoor dat de aioli gaat oxideren. Daardoor is de aioli minder lang houdbaar. Verpak aioli dus goed en bewaar het in de koelkast.
 3. Hoewel het hier thuis ook regelmatig gebeurt, moet je niet met je stokbrood in de aioli dippen. Er komen dan voedselresten in de aioli waardoor je de aioli eigenlijk meteen die avond al moet weggooien. Smeer aioli daarom altijd met een (schoon!) mes op je broodje.
 4. De meeste sauzen kun je na openen het beste in de koelkast bewaren. Bewaar aioli bovenin de koelkast.

Moet je aioli in de koelkast bewaren

Kun je aioli over datum eten?

Op aioli staat (meestal) een tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum (THT). Dit betekent dat de fabrikant de kwaliteit en houdbaarheid van de aioli tot en met die datum garandeert. Na de THT-datum is de aioli mogelijk ook nog goed om te eten. Je moet dan je zintuigen gebruiken om te bepalen of de aioli nog houdbaar is.

Kun je aioli invriezen?

Je kunt aioli niet invriezen. Aioli kun je niet goed invriezen. Als je aioli daarna namelijk weer gaat ontdooien, dan gaan de ingrediënten zich scheiden. Het gevolg is dat de aioli er vies, water en korrelig uit komt te zien. Bovendien verandert de smaak van de aioli als je de saus in de vriezer bewaart.

Kun je aioli invriezen?

Over de auteur

Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *