Dressing en sauzen bewaren

Dressing en sauzen bewaren, hoe moet dat? Iedereen heeft het vaak wel in huis, verschillende sauzen of dressings. Bovendien maak je deze producten vaak niet in één keer op. Maar wat doe je dan met sauzen die je over hebt? Of wat moet je doen met overgebleven dressing? Het is natuurlijk zonde om het weg te gooien. Daarom vertellen we jou alles over het bewaren van dressing en sauzen.

Dressing en sauzen bewaren

Sauzen bewaren

Je kent het wel, je hebt gebarbecued en na de barbecue heb je nog wat satésaus over. Wat kun je hier dan nog mee? En hoe lang kun je overgebleven satésaus bewaren? En zo geldt dat natuurlijk voor nog veel meer sauzen. Van zelfgemaakte bbq-saus tot een pot mayonaise, het gaat vaak allemaal niet in één keer op. Maar hoe kun je deze sauzen bewaren? En waar doe je dit? Je bewaart (geopende) saus altijd in de koelkast. Zo blijft de saus het beste. Heb je saus in de supermarkt gekocht en zit deze nog dicht? Dan geldt de regel: Staat het in de supermarkt in de koeling, zet het dan thuis ook in de koelkast. Stond het in de supermarkt niet in de koeling? Dan mag het thuis ook in de voorraadkast.

Houdbaarheidsdatum sauzen

Op sauzen staat altijd een houdbaarheidsdatum. Het gaat dan vaak om een THT-datum (tenminste houdbaar tot). Soms kan er ook een TGT-datum opstaan (te gebruiken tot). Kijk hier eerst goed naar. Als het om een TGT-datum gaat, moet je de saus na deze vervaldatum weggooien. Als het om een THT-datum gaat, dan is de saus vaak nog langer houdbaar, ook ná deze datum. Om dan te boordelen of de saus nog goed is, gebruik je je zintuigen:

 1. Kijk of de saus nog goed is: Ziet de saus er raar ruit? Is de saus beschimmeld? Is de saus klonterig? Of is de saus heel erg verkleurd? Gooi de saus dan weg.
 2. Ruik of de saus vreemd ruikt: Ruikt de saus vreemd? Als de saus raar ruikt, gooi je hem weg.
 3. Proef een klein beetje van de saus: Smaakt de saus vreemd? Spuug het dan uit en gooi de saus weg.

Op deze manier weet je altijd of een saus nog houdbaar is. Twijfel je over de houdbaarheid van saus? Neem geen risico met etenswaren, bij twijfel gooi je de saus weg.

Geopende sauzen bewaren

Heb je geopende saus in huis en wil je dit bewaren? Of wil je weten wat de houdbaarheidsdatum van geopende saus is? De houdbaarheidsdatum op de verpakking van saus gaat altijd over de gesloten verpakking. Vaak staat er ook nog op vermeld: “geopend beperkt bewaren”. Maar wat is beperkt houdbaar? Om jou op weg te helpen hebben we de gemiddelde houdbaarheidsdatum van veelgebruikte sauzen op een rijtje gezet.

Soort sausGeopend houdbaar in de koelkastGeopend bewaren in de vriezer
Barbecuesaus9 maanden – 1 jaar3 maanden
Roomsaus3 dagen3 maanden
Kaassaus2-3 dagen3 maanden
Ham-kaassaus2-3 dagen3 maanden
Mayonaise2-4 maanden3 maanden
Satésaus3 dagen3 maanden
Pindasaus3 dagen3 maanden
Curry (saus)9 maanden – 1 jaar3 maanden
Curryketchup9 maanden – 1 jaar3 maanden
Ketchup9 maanden – 1 jaar3 maanden
Joppiesaus2-4 maanden3 maanden
Chilisaus9 maanden – 1 jaar3 maanden
Sjasliksaus9 maanden – 1 jaar3 maanden
Poesta saus9 maanden – 1 jaar3 maanden
Cocktailsaus9 maanden – 1 jaar3 maanden
Witte saus3 dagen3 maanden
Sojasaus9 maanden – 1 jaar3 maanden
Chicken Tonight saus2-3 dagen3 maanden
Knoflooksaus9 maanden – 1 jaar3 maanden
Fritessaus9 maanden – 1 jaar3 maanden
Slasaus9 maanden – 1 jaar3 maanden
Dipsaus9 maanden – 1 jaar3 maanden
Groentesaus3 dagen3 maanden
Vissaus6 maanden3 maanden
Pastasaus1-2 dagen3 maanden
Salsa saus9 maanden – 1 jaarNiet geschikt
Houdbaarheidsdatum saus – saus bewaren

Saus bewaren in de koelkast

Geopende sauzen kun je het beste in de koelkast bewaren. Sauzen blijven het langst goed als ze gekoeld bewaard worden. Soms staat er op de verpakking ook dat je geopende saus niet in de koelkast hoeft te bewaren. In dat geval mag je de saus gewoon in de voorraadkast of een keukenkastje zetten.

Sauzen invriezen

Kun je saus invriezen? En hoe moet je saus invriezen?  Deze vragen krijgen wij heel vaak. Ook over de houdbaarheid van sauzen in de vriezer bestaat veel onduidelijkheid. In principe kun je natuurlijk alle sauzen invriezen, maar niet elke saus doet het even goed in de diepvries. Het is afhankelijk van de soort saus of deze geschikt is om in te vriezen. Daarom hebben we voor jou een overzicht gemaakt:

 • Sauzen op basis van melk kun je beter niet invriezen. Dit zijn bijvoorbeeld carbonarasaus, hollandaisesaus, roomsaus en andere sauzen met melk.
 • Ook salsa’s zijn niet geschikt om in te vriezen.
 • De overige sauzen kun je wel invriezen.

Hoe moet je saus invriezen? Om deze vraag goed te beantwoorden kun je ons stappenplan doorlopen:

 1. Zorg ervoor dat je vriezer altijd op -18 °C staat.
 2. Kies voor je saus een speciaal diepvriesbakje of diepvrieszakje wat luchtdicht kan worden gesloten.
 3. Vul het bakje/zakje nooit helemaal. De saus kan nog iets uitzetten in de diepvries.
 4. Zet je saus zo snel mogelijk in de vriezer, maar laat saus wel eerst afkoelen. Zet geen warme saus in de vriezer.
 5. Schrijf de datum op de saus. Zo weet je altijd wanneer je de saus hebt ingevroren.
 6. Plaats de saus achterin de vriezer, hier is de temperatuur het laagst.

Wil je de saus weer ontdooien? Saus ontdooien doe je het liefst de avond van tevoren. Je zet de saus dan in de koelkast. Zo kan de saus langzaam ontdooien. Saus kan er na ontdooien klonterig of geschift uitzien. Door het invriezen van saus verandert de structuur vaak.  Je kunt de saus dan even goed roeren.

Zelfgemaakte sauzen bewaren

Naast sauzen uit de supermarkt kun je natuurlijk ook lekker zelf een saus maken. De houdbaarheid hiervan is echter heel verschillend, omdat dit afhankelijk is van de ingrediënten. Probeer zelfgemaakte saus daarom ook altijd zo snel mogelijk op te maken. Ook kun je ervoor kiezen om de saus in te vriezen. Vaak is zelfgemaakte saus ongeveer 3 maanden houdbaar in de vriezer. In de koelkast is een zelfgemaakte saus vaak maar 1 á 2 dagen houdbaar.

Bewaar zelfgemaakte saus altijd in een goed afsluitbare pot en zet het in de koelkast. Op deze manier zorg je ervoor dat de saus zolang mogelijk houdbaar blijft. Controleer voor je zelfgemaakte saus gaat gebruiken altijd even of de saus nog goed is. Kijk of de saus er niet vreemd uitziet, ruik of de saus nog fris ruikt en proef een klein beetje. Smaakt de saus vreemd of zurig, gooi de zelfgemaakte saus dan weg.

Dressing bewaren

Dressing bewaren, hoe en waar doe je dat? Als je dressing uit de supermarkt hebt gekocht, dan kun je deze gewoon tot de houdbaarheidsdatum op de verpakking bewaren. Het gaat dan wel om een gesloten verpakking. Heb je de dressing geopend? Dan staat er vaak: “beperkt houdbaar”. Maar wat betekent dit? En hoe lang kun je de dressing dan bewaren. De meeste geopende dressings zijn ongeveer 9 maanden tot een jaar houdbaar in de koelkast. Je moet er dan altijd wel voor zorgen dat de dressing goed afgesloten is. 

Hoe lang is dressing houdbaar?

Allereerst zijn er natuurlijk veel verschillende dressings. Zo zijn er dressings gemaakt van olie en azijn, maar ook die gemaakt worden met bijvoorbeeld mayonaise. Ook zijn er dressings op basis van yoghurt. Dressing uit de supermarkt kun je gesloten tot de THT (tenminste houdbaar tot) of TGT (te gebruiken tot) datum bewaren. Staat er een THT-datum op de dressing? Dan kun je de dressing vaak nog langer bewaren dan de aangegeven datum. Het gaat dan wel om een gesloten verpakking die niet beschadigd is. Een gesloten dressing met een THT-datum kun is soms wel 2 maanden tot een jaar na de THT-datum houdbaar. Staat er op de dressing “te gebruiken tot”? Dan moet je de dressing na deze houdbaarheidsdatum weggooien. Om te controleren of dressing nog houdbaar is na openen, kun je de volgende checklist gebruiken:

 1. Kijk of er op de ongeopende dressing “tenminste houdbaar tot” (THT) of “te gebruiken tot” (TGT) staat. Bij “te gebruiken tot” gooi je de dressing na de vervaldatum weg. Bij een THT-datum , lees verder.
 2. Gebruik je zintuigen om te bepalen of de dressing nog houdbaar is. Kijk, ruik en proef om te beoordelen of de dressing nog goed is.
 3. Is de dressing troebel, ziet de dressing er vies uit of ruikt de dressing vreemd? Gooi hem dan weg. Proef een klein beetje van de dressing, smaakt de dressing vreemd? Gooi hem dan ook weg.
 4. Neem geen risico met eten. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi het dan weg.

Zelfgemaakte dressing bewaren

Wil je zelfgemaakte dressing bewaren? Er bestaan veel verschillende dressings. De houdbaarheidsdatum van een zelfgemaakte dressing hangt af van de ingrediënten. Daarom hebben wij een aantal veelgemaakte dressings voor je op een rijtje gezet:

 • Zelfgemaakte honing-mosterd dressing bewaren: ongeveer 3 dagen in de koelkast
 • Zelfgemaakte yoghurtdressing: 2-4 dagen in de koelkast
 • Een zelfgemaakte dressing met olie en azijn:  In de koelkast wel 9 maanden tot een jaar.
 • Zelfgemaakte dressing met Griekse yoghurt: 2-4 dagen in de koelkast.
 • Zelfgemaakte dressing met mayonaise: maximaal 2 dagen in de koelkast.

Bewaar zelfgemaakte dressings altijd in een goed afgesloten pot in de koelkast. Wil je de dressing later weer gebruiken? Kijk, ruik en proef dan even of de huisgemaakte dressing nog goed is. Is de dressing verkleurd? Ruikt de dressing vreemd? Of smaakt de dressing apart? Gooi hem dan weg. Het is natuurlijk zonde om je salade te verpesten met een dressing die niet meer goed is.

Dressing invriezen

Dressing is over het algemeen niet zo geschikt om in te vriezen. Als je dressing invriest, gaat het vaak schiften. Ook is de dressing dan niet meer goed gemengd. Hierdoor kan hij klonterig worden en er niet meer lekker uit zien. Dressing is dus niet geschikt om in te vriezen.

Vinaigrette bewaren

Hoe lang kun je een vinaigrette bewaren? Een vinaigrette is een klassieke dressing voor over sla en salades. Vinaigrette bestaat uit olie en wijnazijn, en daaraan toegevoegd eventueel kruiden. Door de hoeveelheid olie en azijn kun je een vinaigrette heel lang bewaren. Zet de vinaigrette dan wel in de koelkast nadat je deze gemaakt hebt. Zo blijft vinaigrette heel lang goed. Je kunt er zelfs eventueel steeds beetjes aan toevoegen. Zorg altijd wel dat je de pot van de vinaigrette goed afsluit. Als de vinaigrette troebel eruit gaat zien of raar gaat ruiken, is het tijd om hem weg te gooien.

Over de auteur

Paula Astinaak
Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.