Categorieën
Dranken

Vanille cola bewaren

Hoe kun je vanille cola bewaren? En hoe lang is vanille cola houdbaar?

Op vanille cola staat een “ten minste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum (THT). Deze “ten minste houdbaar tot-datum” geeft aan hoe lang je de vanille cola minstens kunt bewaren als verpakking gesloten is.

Is de vanille cola geopend? Als vanille cola geopend is, kun je deze minder lang bewaren.

In dit artikel vertellen we je alles over het bewaren van vanille cola. Ook vertellen we hoe je kunt zien of vanille cola niet meer goed is. Tenslotte vertellen we je hoe lang je vanille cola na de houdbaarheidsdatum kunt drinken.

 • Categorie: Frisdrank
 • Houdbaarheidsdatum: “ten minste houdbaar tot” (THT).
 • Varianten: Zero en regular.
Vanille cola bewaren

Hoe lang is vanille cola houdbaar?

Vanille cola in een fles kun je lang bewaren. Toch zit er wel verschil in de verschillende soorten vanille cola. De verschillende vanille cola-soorten zijn:

 1. Regular vanille cola (gewone vanille cola)
 2. Vanille cola Light
 3. Vanille cola Zero
 4. Vanille cola Cafeïnevrij
 5. Vanille cola met een smaakje
 6. Vanille cola zonder prik.

In onderstaand schema zie je hoe lang je vanille cola kunt bewaren. Bovendien zie je hoe lang je de vanille cola na de THT-houdbaarheidsdatum kunt bewaren.

Vanille cola bewarenVoorraadkast (na houdbaarheidsdatum)na openen in koelkast
Vanille cola regular12 maanden tot langer2 tot 7 dagen
Vanille cola light1 tot 12 maanden3 tot 7 dagen
Vanille cola zero1 tot 12 maanden3 tot 7 dagen
Vanille cola cafeïnevrij12 maanden tot langer3 tot 7 dagen
Hoelang is Vanille cola houdbaar

 

*Vanille cola light en vanille cola zero kun je minder lang bewaren na de THT-datum dan gewone vanille cola. Dit komt omdat de suikers in de vanille cola zijn vervangen door zoetstoffen. Na de THT-datum verliezen deze hun smaak sneller dan suiker.

Vanille cola bewaren

Om te zorgen dat je vanille cola zo lang mogelijk kunt bewaren hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet. Bovendien zorg je zo dat je de vanille cola ook na de ten minste houdbaar tot houdbaarheidsdatum kunt bewaren.

 1. Bewaar gesloten vanille cola droog, donker en koel.
  De kelder, een voorraadkast, schuur of een andere gesloten ruimte zijn ideale plekken om vanille cola te bewaren. Als je vanille cola goed wilt bewaren, moet je ervoor zorgen dat er zo min mogelijk temperatuurverschillen zijn en dat er geen zonlicht bij kan komen. Ook wil je natuurlijk niet dat de vanille cola nat wordt.
 2. Bewaar geopende vanille cola in de koelkast.
  Je kunt geopende vanille cola het beste in de koelkast bewaren. Zet het in de deur van de koelkast. Zorg er ook voor dat je koelkast goed sluit, controleer de rubbers en zorg ervoor dat de temperatuur van de koelkast tussen de 2 en 7 °C is.
 3. Maak de koelkast regelmatig schoon
  Als je de koelkast niet regelmatig schoonmaakt, krijgen bacteriën de kans om zich te ontwikkelen.
 4. Zorg dat vanille cola goed dicht zit.
  Zorg ervoor dat je de dop van de vanille cola goed dicht doet. Hierdoor blijft vanille cola langer goed als deze geopend is.

Over vanille cola

Het toevoegen van vanille aan cola gebeurde al vanaf de jaren 40. In ijssalons werd toen al zowel cola als vanillesiroop verkocht. In 2002 werd vanille cola officieel op de markt gebracht door Coca-Cola. Oorspronkelijk was de drank alleen in de Verenigde Staten te koop. Later kon je de drank ook in andere landen kopen.

Vanille Coke is een populaire frisdrank in Nederland. Ook in andere landen wordt het veel gedronken. Met name onder jongeren is vanilla cola een populaire frisdrank. De drank wordt gemaakt door vanille extract aan gewone cola toe te voegen. De cola krijgt daardoor een vanille-smaak.

Er zijn bovendien veel verschillende soorten en merken vanille cola. Enkele bekende voorbeelden zijn: Coca Cola Vanilla, Jumbo Vanille Cola, AH Vanille Cola en andere huismerken.

Ook kun je vanille cola kopen in verschillende verpakkingen. Zo heb je vanille cola in een:

 • Blikje vanille cola (150 ml of 330 ml)
 • Klein flesje vanille cola (200 ml – 500 ml)
 • Grote fles vanille cola (1 liter t/m 2 liter)

Een geopend blikje vanille cola kun je minder lang bewaren dan een fles. Dit komt doordat je de vanille cola niet meer met een dop kunt afsluiten. Een blikje vanille cola kun je dan ook na openen het beste meteen opdrinken.

Vanille cola gesloten bewaren

Als de vanille colanog dicht zit, kun je deze het beste op een droge, koele en donkere plek bewaren. Op die manier blijft de vanille cola het langste houdbaar.

Vanille Coke moet je donker, koel en droog bewaren. Als de fles of het blikje Vanille Coke nat wordt, gaat de verpakking kapot. Ook door zonlicht of juist vorst wordt de vanille cola, net zoals andere frisdranken, minder van kwaliteit. Daardoor is de vanille cola minder lang houdbaar. Je kunt vanille cola het beste bewaren in de voorraadkast, de schuur, kelder of in de berging.

Vanille cola geopend bewaren

Als je de vanille cola geopend hebt, kun je deze het beste in de koelkast bewaren. de vanille cola kun je het beste in de koelkastdeur bewaren.

Vanille cola in de koelkast bewaren

Vanille Cola kun je het beste bewaren in de deur van de koelkast. De koelkastdeur is geschikt voor producten die niet snel kunnen bederven. Omdat de deur van de koelkast vaak open en dicht gaat, is de temperatuur niet constant en wordt het bovendien vaak warmer dan in andere delen van de koelkast. Je wil dus geen bederfelijke producten in de deur bewaren. Vanille Cola kan dit echter wel hebben en daarom is de koelkastdeur een prima plek voor vanille coke.

Vanille cola na houdbaarheidsdatum bewaren

Hoe lang kun je vanille cola na de houdbaarheidsdatum bewaren? Op vanille cola staat een “ten minste houdbaar tot-datum”. Dit betekent dat de vanille cola ook na die datum (mogelijk) nog goed is voor consumptie.

Hoe lang de vanille cola nog goed is na de THT-datum, ligt aan veel verschillende factoren. Hoe je de vanille cola bewaart hebt speelt een grote rol. Zorg er daarom altijd voor dat je de vanille cola op een op een droge, koele en donkere plek bewaart.

Als vanille cola goed bewaard is, is deze tot meer dan een jaar na de houdbaarheidsdatum nog te consumeren. Voor light en zero varianten geldt dat deze minder lang houdbaar zijn na de “ten minste houdbaar tot-datum”.

Hoe weet je of vanille cola niet meer goed is?

Hoe kun je zien of vanille cola niet meer goed is? Om een indicatie te krijgen kun je natuurlijk eerst naar de ten minste houdbaar tot-datum kijken. Toch kan de vanille cola ook na deze datum nog goed zijn.

Om te bepalen of vanille cola niet meer goed is, kun je het beste je zintuigen gebruiken:

 1. Kijk naar de verpakking van de vanille cola.
  Is de verpakking nog heel? Als de verpakking van vanille cola kapot is, gaat de kwaliteit snel achteruit en gaat deze sneller over datum. Kijk ook of de dop van de vanille cola nog goed gesloten zit.
 2. Hoe weet je of vanille cola over datum is?
  Er is één duidelijk signaal om te bepalen of vanille cola nog goed is. Als de prik uit de vanille cola is verdwenen, is deze niet meer goed.
 3. Ruik aan de vanille cola.
  Vanille cola heeft normaal een sterke vanille geur. Als vanille cola niet meer goed is, dan gaat het muf ruiken. Het is een hele onaangename geur.
 4. Proef de vanille cola.
  Vanille cola heeft normaal een sterke vanille smaak. Als de vanille cola muf en bedorven smaakt, is deze niet meer goed.
 5. Neem geen risico!
  Twijfel je of de vanille cola over datum is? Neem geen risico! Als je producten consumeert die niet meer goed zijn, kan dit ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

Wat kun je doen met vanille cola die over datum is?

Vanille cola die niet meer goed is, kun je natuurlijk weggooien. Toch kun je er ook nog andere dingen mee doen.

Als de vanille cola over datum is, kun je het ook nog gebruiken voor andere dingen. Zo kun je er vanalles mee schoonmaken. Denk aan kalkaanslag in het toilet, vlekken uit kleding of roest van metaal.

Kun je vanille cola invriezen?

Je kunt vanille cola niet in de vriezer bewaren. Als je vanille cola in wilt vriezen, verandert de samenstelling. De vanille cola gaat dan anders smaken.

Vanille cola in de koelkast bewaren

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je vanille cola na de houdbaarheidsdatum drinken?

Ja, op vanille cola staat een “THT-datum”. Dit staat voor “ten minste houdbaar tot datum”. Dit betekent dat de kwaliteit van de vanille cola gegarandeerd is tot die datum. Na die datum kun je de vanille cola nog wel drinken, maar kan de kwaliteit minder zijn.

Kun je ziek worden als je vanille cola over datum gedronken hebt?

Tot de THT-datum kun je niet ziek worden van vanille cola. Na de THT-datum gaat de kwaliteit van de vanille cola wél achter uit, maar is de kans dat je er ziek van wordt nog steeds heel klein.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van vanille cola met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de vanille cola dan weg.

Zie je een fout op de pagina? Of heb je zelf nog suggesties of aanvullingen? Laat het ons dan weten in de reacties.

Over de auteur

Paula Astinaak
Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *