Categorieën
Dranken

Sinas bewaren

Hoe kun je sinas bewaren? En hoe lang is sinas houdbaar?

Op sinas staat een “ten minste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum (THT). Deze “ten minste houdbaar tot-datum” geeft aan hoe lang je de sinas minstens kunt bewaren als verpakking gesloten is.

Is de sinas geopend? Als sinas geopend is, kun je deze minder lang bewaren.

In dit artikel vertellen we je alles over het bewaren van sinas. Ook vertellen we hoe je kunt zien of sinas niet meer goed is. Tenslotte vertellen we je hoe lang je sinas na de houdbaarheidsdatum kunt drinken.

 • Categorie: Frisdrank
 • Houdbaarheidsdatum: “ten minste houdbaar tot” (THT).
 • Varianten: Sinas light, zero, cafeïnevrij, Pomelo, Raspberry, Exotic en Lemon.
Sinas bewaren

Hoe lang is sinas houdbaar?

Sinas in een fles kun je lang bewaren. Toch zit er wel verschil in de verschillende soorten sinas. De verschillende sinas-soorten zijn:

 1. Regular sinas (gewone sinas)
 2. Sinas Light
 3. Sinas Zero
 4. Sinas Cafeïnevrij
 5. Sinas met een smaakje
 6. Sinas zonder prik.

In onderstaand schema zie je hoe lang je sinas kunt bewaren. Bovendien zie je hoe lang je de sinas na de THT-houdbaarheidsdatum kunt bewaren.

Sinas bewarenVoorraadkast (na houdbaarheidsdatum)na openen in koelkast
Sinas regular12 maanden tot langer3 tot 7 dagen
Sinas light1 tot 12 maanden3 tot 7 dagen
Sinas zero1 tot 12 maanden3 tot 7 dagen
Sinas cafeïnevrij12 maanden tot langer3 tot 7 dagen
Hoelang is Sinas houdbaar

 

*Sinas light en sinas zero kun je minder lang bewaren na de THT-datum dan gewone sinas. Dit komt omdat de suikers in de sinas zijn vervangen door zoetstoffen. Na de THT-datum verliezen deze hun smaak sneller dan suiker.

Sinas bewaren

Om te zorgen dat je sinas zo lang mogelijk kunt bewaren hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet. Bovendien zorg je zo dat je de sinas ook na de ten minste houdbaar tot houdbaarheidsdatum kunt bewaren.

 1. Bewaar gesloten sinas droog, donker en koel.
  De kelder, een voorraadkast, schuur of een andere gesloten ruimte zijn ideale plekken om sinas te bewaren. Als je sinas goed wilt bewaren, moet je ervoor zorgen dat er zo min mogelijk temperatuurverschillen zijn en dat er geen zonlicht bij kan komen. Ook wil je natuurlijk niet dat de sinas nat wordt.
 2. Bewaar geopende sinas in de koelkast.
  Je kunt geopende sinas het beste in de koelkast bewaren. Zet het in de deur van de koelkast. Zorg er ook voor dat je koelkast goed sluit, controleer de rubbers en zorg ervoor dat de temperatuur van de koelkast tussen de 2 en 7 °C is.
 3. Maak de koelkast regelmatig schoon
  Als je de koelkast niet regelmatig schoonmaakt, krijgen bacteriën de kans om zich te ontwikkelen.
 4. Zorg dat sinas goed dicht zit.
  Zorg ervoor dat je de dop van de sinas goed dicht doet. Hierdoor blijft sinas langer goed als deze geopend is.

Over sinas

Fanta is ontstaan in 1940, tijdens de Tweede Wereld Oorlog. Het is bedacht onder leiding van de Duitser Max Keith. Fanta is ontstaan toen de Coca-Cola fabriek in Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog geen grondstoffen meer kreeg om Cola te maken uit Amerika. Met ingrediënten die toen nog wel beschikbaar waren in Duitsland, is Fanta ontstaan. Daarom is Fanta nu ook de meest gedronken frisdrank in Duitsland.

Sinas is een gele, koolzuurhoudende frisdrank. Sinas heeft een sinaasappelsmaak. Bovendien bestaat sinas uit veel suiker. De light of zero variant bestaat uit kunstmatige zoetstoffen. Sinas moet voor tenminste 4% uit sinaasappelsap bestaan.

Er zijn bovendien veel verschillende soorten en merken sinas. Enkele bekende voorbeelden zijn: Fanta, Sisi, Orangina, Freeway Sinas, Kas, Orangeade en Limo Sinas.

Ook kun je sinas kopen in verschillende verpakkingen. Zo heb je sinas in een:

 • Blikje sinas (150 ml of 330 ml)
 • Klein flesje sinas (200 ml – 500 ml)
 • Grote fles sinas (1 liter t/m 2 liter)

Een geopend blikje sinas kun je minder lang bewaren dan een fles. Dit komt doordat je de sinas niet meer met een dop kunt afsluiten. Een blikje sinas kun je dan ook na openen het beste meteen opdrinken.

Sinas gesloten bewaren

Als de sinasnog dicht zit, kun je deze het beste op een koele, donkere plek bewaren. Op die manier blijft de sinas het langste houdbaar.

Bewaar sinas op een donkere, koele plek. Een goede plek op sinas te bewaren is bijvoorbeeld in een voorraadkast, in de kelder of in een schuur. De Sinas blijft het langste goed als er niet teveel temperatuurschommelingen zijn. Als de fles nat wordt, kan de sinas ook minder lang houdbaar zijn. Tenslotte wil je sinas niet teveel blootstellen aan zonlicht. Door de zon is sinas ook minder lang houdbaar.

Sinas geopend bewaren

Als je de sinas geopend hebt, kun je deze het beste in de koelkast bewaren. de sinas kun je het beste in de koelkastdeur bewaren.

Sinas in de koelkast bewaren

De deur van de koelkast is de beste plek om frisdrank te bewaren. Zo houd je in de rest van de koelkast plaats over voor producten die sneller bederven. Doordat de koelkastdeur vaak open en dicht gaat, is de temperatuur het minst constant. Je kunt daarom het beste de minst bederfelijke producten in de koelkastdeur zetten, zoals sinas.

Sinas na houdbaarheidsdatum bewaren

Hoe lang kun je sinas na de houdbaarheidsdatum bewaren? Op sinas staat een “ten minste houdbaar tot-datum”. Dit betekent dat de sinas ook na die datum (mogelijk) nog goed is voor consumptie.

Hoe lang de sinas nog goed is na de THT-datum, ligt aan veel verschillende factoren. Hoe je de sinas bewaart hebt speelt een grote rol. Zorg er daarom altijd voor dat je de sinas op een op een koele, donkere plek bewaart.

Als sinas goed bewaard is, is deze tot meer dan een jaar na de houdbaarheidsdatum nog te consumeren. Voor light en zero varianten geldt dat deze minder lang houdbaar zijn na de “ten minste houdbaar tot-datum”.

Hoe weet je of sinas niet meer goed is?

Hoe kun je zien of sinas niet meer goed is? Om een indicatie te krijgen kun je natuurlijk eerst naar de ten minste houdbaar tot-datum kijken. Toch kan de sinas ook na deze datum nog goed zijn.

Om te bepalen of sinas niet meer goed is, kun je het beste je zintuigen gebruiken:

 1. Kijk naar de verpakking van de sinas.
  Is de verpakking nog heel? Als de verpakking van sinas kapot is, gaat de kwaliteit snel achteruit en gaat deze sneller over datum. Kijk ook of de dop van de sinas nog goed gesloten zit.
 2. Hoe weet je of sinas over datum is?
  Bij sinas kun je al snel merken dat de sinas over datum is. De prik verdwijnt dan namelijk uit de sinas. Ook kunnen er uiteindelijk witte “vliesjes” in de sinas komen.
 3. Ruik aan de sinas.
  Fanta heeft een zoete geur. Je ruikt duidelijk sinaasappel. Als fanta over datum is, gaat het muf en zuur ruiken.
 4. Proef de sinas.
  Normaal smaakt sinas naar sinaasappel. Als sinas niet meer goed is, gaat het bitter smaken. Ook wordt sinas dan minder zoet.
 5. Neem geen risico!
  Twijfel je of de sinas over datum is? Neem geen risico! Als je producten consumeert die niet meer goed zijn, kan dit ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

Wat kun je doen met sinas die over datum is?

Sinas die niet meer goed is, kun je natuurlijk weggooien. Toch kun je er ook nog andere dingen mee doen.

Met Fanta die over datum is kun je een hoop andere dingen doen. Zo kun je er bijvoorbeeld vieze afvoerputjes mee schoonmaken. Ook kun je het gebruiken om aangebrande pannen weer schoon te krijgen. Daarnaast kun je het gebruiken tegen roest.

Kun je sinas invriezen?

Je kunt sinas niet in de vriezer bewaren. Als je sinas in wilt vriezen, verandert de samenstelling. De sinas gaat dan anders smaken.

Sinas in de koelkast bewaren

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je sinas na de houdbaarheidsdatum drinken?

Ja, op sinas staat een “THT-datum”. Dit staat voor “ten minste houdbaar tot datum”. Dit betekent dat de kwaliteit van de sinas gegarandeerd is tot die datum. Na die datum kun je de sinas nog wel drinken, maar kan de kwaliteit minder zijn.

Kun je ziek worden als je sinas over datum gedronken hebt?

Tot de THT-datum kun je niet ziek worden van sinas. Na de THT-datum gaat de kwaliteit van de sinas wél achter uit, maar is de kans dat je er ziek van wordt nog steeds heel klein.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van sinas met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de sinas dan weg.

Zie je een fout op de pagina? Of heb je zelf nog suggesties of aanvullingen? Laat het ons dan weten in de reacties.

Over de auteur

Johan de Boer
Johan de Boer

Ik ben Johan de Boer, zelfbenoemd verspillingscoach. In het dagelijks leven ben ik huisman en heb er mijn hobby van gemaakt om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Ik deel graag mijn ervaringen en tips met jou om er voor te zorgen dat we met z'n allen wat minder voedsel verspillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *