Categorieën
Dranken

Ice Tea bewaren

Hoe kun je ice tea bewaren? En hoe lang is ice tea houdbaar?

Op ice tea staat een “ten minste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum (THT). Deze “ten minste houdbaar tot-datum” geeft aan hoe lang je de ice tea minstens kunt bewaren als verpakking gesloten is.

Is de ice tea geopend? Als ice tea geopend is, kun je deze minder lang bewaren.

In dit artikel vertellen we je alles over het bewaren van ice tea. Ook vertellen we hoe je kunt zien of ice tea niet meer goed is. Tenslotte vertellen we je hoe lang je ice tea na de houdbaarheidsdatum kunt drinken.

 • Categorie: Frisdrank
 • Houdbaarheidsdatum: “ten minste houdbaar tot” (THT).
 • Varianten: Zero, sparkling, original en no bubbles.
Ice Tea bewaren

Hoe lang is ice tea houdbaar?

Ice Tea in een fles kun je lang bewaren. Toch zit er wel verschil in de verschillende soorten ice tea. De verschillende ice tea-soorten zijn:

 1. Regular ice tea (gewone ice tea)
 2. Ice Tea Light
 3. Ice Tea Zero
 4. Ice Tea Cafeïnevrij
 5. Ice Tea met een smaakje
 6. Ice Tea zonder prik.

In onderstaand schema zie je hoe lang je ice tea kunt bewaren. Bovendien zie je hoe lang je de ice tea na de THT-houdbaarheidsdatum kunt bewaren.

Ice Tea bewarenVoorraadkast (na houdbaarheidsdatum)na openen in koelkast
Ice Tea regular12 maanden tot langer2 tot 7 dagen
Ice Tea light1 tot 12 maanden3 tot 7 dagen
Ice Tea zero1 tot 12 maanden3 tot 7 dagen
Ice Tea cafeïnevrij12 maanden tot langer3 tot 7 dagen
Hoelang is Ice Tea houdbaar

 

*Ice Tea light en ice tea zero kun je minder lang bewaren na de THT-datum dan gewone ice tea. Dit komt omdat de suikers in de ice tea zijn vervangen door zoetstoffen. Na de THT-datum verliezen deze hun smaak sneller dan suiker.

Ice Tea bewaren

Om te zorgen dat je ice tea zo lang mogelijk kunt bewaren hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet. Bovendien zorg je zo dat je de ice tea ook na de ten minste houdbaar tot houdbaarheidsdatum kunt bewaren.

 1. Bewaar gesloten ice tea droog, donker en koel.
  De kelder, een voorraadkast, schuur of een andere gesloten ruimte zijn ideale plekken om ice tea te bewaren. Als je ice tea goed wilt bewaren, moet je ervoor zorgen dat er zo min mogelijk temperatuurverschillen zijn en dat er geen zonlicht bij kan komen. Ook wil je natuurlijk niet dat de ice tea nat wordt.
 2. Bewaar geopende ice tea in de koelkast.
  Je kunt geopende ice tea het beste in de koelkast bewaren. Zet het in de deur van de koelkast. Zorg er ook voor dat je koelkast goed sluit, controleer de rubbers en zorg ervoor dat de temperatuur van de koelkast tussen de 2 en 7 °C is.
 3. Maak de koelkast regelmatig schoon
  Als je de koelkast niet regelmatig schoonmaakt, krijgen bacteriën de kans om zich te ontwikkelen.
 4. Zorg dat ice tea goed dicht zit.
  Zorg ervoor dat je de dop van de ice tea goed dicht doet. Hierdoor blijft ice tea langer goed als deze geopend is.

Over ice tea

Al in 1823 werd er geschreven over het drinken van Ijsthee. De oudste recepten van ijsthee dateren uit 1870. Ijsthee heeft dus al een rijke geschiedenis.

Ice Tea is een koude variant van thee. De thee wordt gekoeld en er wordt vaak suiker of zoetstof aan toegevoegd. Er zijn verschillende soorten Ice Tea. Zo heb je tegenwoordig Ice Tea met citroensmaak of met perziksmaak.

Er zijn bovendien veel verschillende soorten en merken ice tea. Enkele bekende voorbeelden zijn: Lipton Ice Tea, Fuze tea, Freeway Ice Tea, Huismerk Ice Tea, Arizona Ice Tea en van de Boom Ice Tea.

Ook kun je ice tea kopen in verschillende verpakkingen. Zo heb je ice tea in een:

 • Blikje ice tea (150 ml of 330 ml)
 • Klein flesje ice tea (200 ml – 500 ml)
 • Grote fles ice tea (1 liter t/m 2 liter)

Een geopend blikje ice tea kun je minder lang bewaren dan een fles. Dit komt doordat je de ice tea niet meer met een dop kunt afsluiten. Een blikje ice tea kun je dan ook na openen het beste meteen opdrinken.

Ice Tea gesloten bewaren

Als de ice teanog dicht zit, kun je deze het beste op een koele, donkere plek bewaren. Op die manier blijft de ice tea het langste houdbaar.

Ice Tea bewaar je op een koele, droge en donkere plek. Een ideale plek om Ice Tea te bewaren die nog dicht zit is bijvoorbeeld de voorraadkast. Ook de kelder, schuur of een andere droge, donkere, koele plek is goed om Ice Tea te bewaren. Vocht, zonlicht of temperatuurswisselingen zorgen ervoor dat Ice Tea minder lang houdbaar is.

Ice Tea geopend bewaren

Als je de ice tea geopend hebt, kun je deze het beste in de koelkast bewaren. de ice tea kun je het beste in de koelkastdeur bewaren.

Ice Tea in de koelkast bewaren

Hoewel je natuurlijk graag je Ice Tea zo koud mogelijk drinkt, kun je deze toch het beste in de koelkastdeur bewaren. Het is dan wel niet de koudste plek, maar je houdt wel plek in de koelkast over voor bederfelijkere producten. Frisdranken gaan namelijk niet snel over datum. Daarom kun je Ice Tea het beste in de deur van de koelkast zetten. Het is niet voor niets dat er een handige plek voor flessen in de koelkastdeur gemaakt is.

Ice Tea na houdbaarheidsdatum bewaren

Hoe lang kun je ice tea na de houdbaarheidsdatum bewaren? Op ice tea staat een “ten minste houdbaar tot-datum”. Dit betekent dat de ice tea ook na die datum (mogelijk) nog goed is voor consumptie.

Hoe lang de ice tea nog goed is na de THT-datum, ligt aan veel verschillende factoren. Hoe je de ice tea bewaart hebt speelt een grote rol. Zorg er daarom altijd voor dat je de ice tea op een op een koele, donkere plek bewaart.

Als ice tea goed bewaard is, is deze tot meer dan een jaar na de houdbaarheidsdatum nog te consumeren. Voor light en zero varianten geldt dat deze minder lang houdbaar zijn na de “ten minste houdbaar tot-datum”.

Hoe weet je of ice tea niet meer goed is?

Hoe kun je zien of ice tea niet meer goed is? Om een indicatie te krijgen kun je natuurlijk eerst naar de ten minste houdbaar tot-datum kijken. Toch kan de ice tea ook na deze datum nog goed zijn.

Om te bepalen of ice tea niet meer goed is, kun je het beste je zintuigen gebruiken:

 1. Kijk naar de verpakking van de ice tea.
  Is de verpakking nog heel? Als de verpakking van ice tea kapot is, gaat de kwaliteit snel achteruit en gaat deze sneller over datum. Kijk ook of de dop van de ice tea nog goed gesloten zit.
 2. Hoe weet je of ice tea over datum is?
  Als het koolzuur uit de Ice Tea is verdwenen, is deze niet meer goed. Dit merk je doordat de prik uit de Ice Tea is.
 3. Ruik aan de ice tea.
  Ice Tea heeft normaal de geur van thee. Als Ice Tea niet meer goed is, gaat het heel onaangenaam ruiken.
 4. Proef de ice tea.
  Ijsthee smaakt normaal naar thee met een smaakje. De smaak is een beetje bitter. Als ijsthee niet meer vers smaakt, dan is deze niet meer goed.
 5. Neem geen risico!
  Twijfel je of de ice tea over datum is? Neem geen risico! Als je producten consumeert die niet meer goed zijn, kan dit ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

Wat kun je doen met ice tea die over datum is?

Ice Tea die niet meer goed is, kun je natuurlijk weggooien. Toch kun je er ook nog andere dingen mee doen.

Is jouw Ice Tea over datum? Met frisdrank die over datum is kun je nog een hoop andere dingen doen. Zo kun je het gebruiken om je bevroren ruiten van je auto te ontdooien. Ook kun je er pannen mee schoonmaken en gaat het roest tegen.

Kun je ice tea invriezen?

Je kunt ice tea niet in de vriezer bewaren. Als je ice tea in wilt vriezen, verandert de samenstelling. De ice tea gaat dan anders smaken.

Ice Tea in de koelkast bewaren

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je ice tea na de houdbaarheidsdatum drinken?

Ja, op ice tea staat een “THT-datum”. Dit staat voor “ten minste houdbaar tot datum”. Dit betekent dat de kwaliteit van de ice tea gegarandeerd is tot die datum. Na die datum kun je de ice tea nog wel drinken, maar kan de kwaliteit minder zijn.

Kun je ziek worden als je ice tea over datum gedronken hebt?

Tot de THT-datum kun je niet ziek worden van ice tea. Na de THT-datum gaat de kwaliteit van de ice tea wél achter uit, maar is de kans dat je er ziek van wordt nog steeds heel klein.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van ice tea met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de ice tea dan weg.

Zie je een fout op de pagina? Of heb je zelf nog suggesties of aanvullingen? Laat het ons dan weten in de reacties.

Over de auteur

Paula Astinaak
Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *