Categorieën
Dranken

Cola bewaren

Hoe kun je cola bewaren? En hoe lang is cola houdbaar?

Op cola staat een “ten minste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum (THT). Deze “ten minste houdbaar tot-datum” geeft aan hoe lang je de cola minstens kunt bewaren als verpakking gesloten is.

Is de cola geopend? Als cola geopend is, kun je deze minder lang bewaren.

In dit artikel vertellen we je alles over het bewaren van cola. Ook vertellen we hoe je kunt zien of cola niet meer goed is. Tenslotte vertellen we je hoe lang je cola na de houdbaarheidsdatum kunt drinken.

 • Categorie: Frisdrank
 • Houdbaarheidsdatum: “ten minste houdbaar tot” (THT).
 • Varianten: Cola light, zero en cafeïnevrij.
Cola bewaren

Hoe lang is cola houdbaar?

Cola in een fles kun je lang bewaren. Toch zit er wel verschil in de verschillende soorten cola. De verschillende cola-soorten zijn:

 1. Regular cola (gewone cola)
 2. Cola Light
 3. Cola Zero
 4. Cola Cafeïnevrij
 5. Cola met een smaakje
 6. Cola zonder prik.

In onderstaand schema zie je hoe lang je cola kunt bewaren. Bovendien zie je hoe lang je de cola na de THT-houdbaarheidsdatum kunt bewaren.

Cola bewarenVoorraadkast (na houdbaarheidsdatum)na openen in koelkast
Cola regular12 maanden tot langer2 tot 7 dagen
Cola light1 tot 12 maanden3 tot 7 dagen
Cola zero1 tot 12 maanden3 tot 7 dagen
Cola cafeïnevrij12 maanden tot langer3 tot 7 dagen
Hoelang is Cola houdbaar

 

*Cola light en cola zero kun je minder lang bewaren na de THT-datum dan gewone cola. Dit komt omdat de suikers in de cola zijn vervangen door zoetstoffen. Na de THT-datum verliezen deze hun smaak sneller dan suiker.

Cola bewaren

Om te zorgen dat je cola zo lang mogelijk kunt bewaren hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet. Bovendien zorg je zo dat je de cola ook na de ten minste houdbaar tot houdbaarheidsdatum kunt bewaren.

 1. Bewaar gesloten cola droog, donker en koel.
  De kelder, een voorraadkast, schuur of een andere gesloten ruimte zijn ideale plekken om cola te bewaren. Als je cola goed wilt bewaren, moet je ervoor zorgen dat er zo min mogelijk temperatuurverschillen zijn en dat er geen zonlicht bij kan komen. Ook wil je natuurlijk niet dat de cola nat wordt.
 2. Bewaar geopende cola in de koelkast.
  Je kunt geopende cola het beste in de koelkast bewaren. Zet het in de deur van de koelkast. Zorg er ook voor dat je koelkast goed sluit, controleer de rubbers en zorg ervoor dat de temperatuur van de koelkast tussen de 2 en 7 °C is.
 3. Maak de koelkast regelmatig schoon
  Als je de koelkast niet regelmatig schoonmaakt, krijgen bacteriën de kans om zich te ontwikkelen.
 4. Zorg dat cola goed dicht zit.
  Zorg ervoor dat je de dop van de cola goed dicht doet. Hierdoor blijft cola langer goed als deze geopend is.

Over cola

De eerste cola was Coca Cola en werd al in 1886 bedacht door John Pemberton. Het was een alcoholvrije variant op de “Vin Mariani”, een combinatie van Bordeauxwijn met cocabladeren. Hoewel het gerucht gaat dat er tegenwoordig in Cola ook nog “coca-bladeren” zitten, is dat niet meer het geval. Vroeger werd dit wel gebruikt in Coca Cola.

Cola is een koolzuurhoudende frisdrank. De smaak is zoet en cola is zwart van kleur. Cola is de meest populaire frisdrank ter wereld. Ondanks dat het zo populair is, moet je er niet teveel van drinken. Cola wordt onder andere gemaakt van vanille, karamel, kaneel en citroen. Meer dan twee liter cola per dag kan namelijk schadelijk zijn voor de gezondheid.

Er zijn bovendien veel verschillende soorten en merken cola. Enkele bekende voorbeelden zijn: Coca-Cola, Pepsi, 3ES Cola, Freeway Cola, First Choice Cola, huismerk Cola, Fritz-kola, Raak Kindercola en River Cola.

Ook kun je cola kopen in verschillende verpakkingen. Zo heb je cola in een:

 • Blikje cola (150 ml of 330 ml)
 • Klein flesje cola (200 ml – 500 ml)
 • Grote fles cola (1 liter t/m 2 liter)

Een geopend blikje cola kun je minder lang bewaren dan een fles. Dit komt doordat je de cola niet meer met een dop kunt afsluiten. Een blikje cola kun je dan ook na openen het beste meteen opdrinken.

Cola gesloten bewaren

Als de colanog dicht zit, kun je deze het beste op een droge, donkere, koele plek bewaren. Op die manier blijft de cola het langste houdbaar.

Zorg ervoor dat je de cola op een donkere, koele plek bewaart. Dit kan bijvoorbeeld de voorraadkast zijn, de schuur of in de kelder. Het beste voor de cola is als de temperatuur ongeveer gelijk blijft. Verandering in temperatuur is minder goed voor de cola. Ook moet je cola zo donker mogelijk bewaren. Door zonlicht gaat de kwaliteit van cola ook hard achteruit.

Cola geopend bewaren

Als je de cola geopend hebt, kun je deze het beste in de koelkast bewaren. de cola kun je het beste in de koelkastdeur bewaren.

Cola in de koelkast bewaren

Frisdranken kun je het beste bewaren in de deur van de koelkast. Doordat de koelkastdeur vaak open en dicht gaat, is dit de warmste plek van de koelkast. Daar zet je de producten neer die het minst snel bederven, zoals frisdranken.

Cola na houdbaarheidsdatum bewaren

Hoe lang kun je cola na de houdbaarheidsdatum bewaren? Op cola staat een “ten minste houdbaar tot-datum”. Dit betekent dat de cola ook na die datum (mogelijk) nog goed is voor consumptie.

Hoe lang de cola nog goed is na de THT-datum, ligt aan veel verschillende factoren. Hoe je de cola bewaart hebt speelt een grote rol. Zorg er daarom altijd voor dat je de cola op een op een droge, donkere, koele plek bewaart.

Als cola goed bewaard is, is deze tot meer dan een jaar na de houdbaarheidsdatum nog te consumeren. Voor light en zero varianten geldt dat deze minder lang houdbaar zijn na de “ten minste houdbaar tot-datum”.

Hoe weet je of cola niet meer goed is?

Hoe kun je zien of cola niet meer goed is? Om een indicatie te krijgen kun je natuurlijk eerst naar de ten minste houdbaar tot-datum kijken. Toch kan de cola ook na deze datum nog goed zijn.

Om te bepalen of cola niet meer goed is, kun je het beste je zintuigen gebruiken:

 1. Kijk naar de verpakking van de cola.
  Is de verpakking nog heel? Als de verpakking van cola kapot is, gaat de kwaliteit snel achteruit en gaat deze sneller over datum. Kijk ook of de dop van de cola nog goed gesloten zit.
 2. Hoe weet je of cola over datum is?
  Bij cola is er één hele duidelijke aanwijzing om te zien dat het over datum is. Als cola niet meer goed is, verdwijnt de prik namelijk uit de cola.
 3. Ruik aan de cola.
  Cola ruikt normaal naar vanille en kaneel met een vleugje karamel. Als cola niet meer goed is, gaat het muf en zuur ruiken.
 4. Proef de cola.
  Normaal smaakt cola naar vanille, karamel en een vleugje kaneel. Als cola niet meer goed is, smaakt het muf en is de prik uit de cola.
 5. Neem geen risico!
  Twijfel je of de cola over datum is? Neem geen risico! Als je producten consumeert die niet meer goed zijn, kan dit ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

Wat kun je doen met cola die over datum is?

Cola die niet meer goed is, kun je natuurlijk weggooien. Toch kun je er ook nog andere dingen mee doen.

Cola die over datum is, kun je nog wel voor andere dingen gebruiken. Zo kun je cola die niet meer goed is gebruiken om kalkaanslag in de wc te verwijderen, om roest op te lossen of om pannen schoon te maken.

Kun je cola invriezen?

Je kunt cola niet in de vriezer bewaren. Als je cola in wilt vriezen, verandert de samenstelling. De cola gaat dan anders smaken.

Cola in de koelkast bewaren

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je cola na de houdbaarheidsdatum drinken?

Ja, op cola staat een “THT-datum”. Dit staat voor “ten minste houdbaar tot datum”. Dit betekent dat de kwaliteit van de cola gegarandeerd is tot die datum. Na die datum kun je de cola nog wel drinken, maar kan de kwaliteit minder zijn.

Kun je ziek worden als je cola over datum gedronken hebt?

Tot de THT-datum kun je niet ziek worden van cola. Na de THT-datum gaat de kwaliteit van de cola wél achter uit, maar is de kans dat je er ziek van wordt nog steeds heel klein.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van cola met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de cola dan weg.

Zie je een fout op de pagina? Of heb je zelf nog suggesties of aanvullingen? Laat het ons dan weten in de reacties.

Over de auteur

Paula Astinaak
Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *