Categorieën
Dranken

Cherry cola bewaren

Hoe kun je cherry cola bewaren? En hoe lang is cherry cola houdbaar?

Op cherry cola staat een “ten minste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum (THT). Deze “ten minste houdbaar tot-datum” geeft aan hoe lang je de cherry cola minstens kunt bewaren als verpakking gesloten is.

Is de cherry cola geopend? Als cherry cola geopend is, kun je deze minder lang bewaren.

In dit artikel vertellen we je alles over het bewaren van cherry cola. Ook vertellen we hoe je kunt zien of cherry cola niet meer goed is. Tenslotte vertellen we je hoe lang je cherry cola na de houdbaarheidsdatum kunt drinken.

 • Categorie: Frisdrank
 • Houdbaarheidsdatum: “ten minste houdbaar tot” (THT).
 • Varianten: Zero en regular.
Cherry cola bewaren

Hoe lang is cherry cola houdbaar?

Cherry cola in een fles kun je lang bewaren. Toch zit er wel verschil in de verschillende soorten cherry cola. De verschillende cherry cola-soorten zijn:

 1. Regular cherry cola (gewone cherry cola)
 2. Cherry cola Light
 3. Cherry cola Zero
 4. Cherry cola Cafeïnevrij
 5. Cherry cola met een smaakje
 6. Cherry cola zonder prik.

In onderstaand schema zie je hoe lang je cherry cola kunt bewaren. Bovendien zie je hoe lang je de cherry cola na de THT-houdbaarheidsdatum kunt bewaren.

Cherry cola bewarenVoorraadkast (na houdbaarheidsdatum)na openen in koelkast
Cherry cola regular12 maanden tot langer3 tot 7 dagen
Cherry cola light1 tot 12 maanden3 tot 7 dagen
Cherry cola zero1 tot 12 maanden3 tot 7 dagen
Cherry cola cafeïnevrij12 maanden tot langer3 tot 7 dagen
Hoelang is Cherry cola houdbaar

 

*Cherry cola light en cherry cola zero kun je minder lang bewaren na de THT-datum dan gewone cherry cola. Dit komt omdat de suikers in de cherry cola zijn vervangen door zoetstoffen. Na de THT-datum verliezen deze hun smaak sneller dan suiker.

Cherry cola bewaren

Om te zorgen dat je cherry cola zo lang mogelijk kunt bewaren hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet. Bovendien zorg je zo dat je de cherry cola ook na de ten minste houdbaar tot houdbaarheidsdatum kunt bewaren.

 1. Bewaar gesloten cherry cola droog, donker en koel.
  De kelder, een voorraadkast, schuur of een andere gesloten ruimte zijn ideale plekken om cherry cola te bewaren. Als je cherry cola goed wilt bewaren, moet je ervoor zorgen dat er zo min mogelijk temperatuurverschillen zijn en dat er geen zonlicht bij kan komen. Ook wil je natuurlijk niet dat de cherry cola nat wordt.
 2. Bewaar geopende cherry cola in de koelkast.
  Je kunt geopende cherry cola het beste in de koelkast bewaren. Zet het in de deur van de koelkast. Zorg er ook voor dat je koelkast goed sluit, controleer de rubbers en zorg ervoor dat de temperatuur van de koelkast tussen de 2 en 7 °C is.
 3. Maak de koelkast regelmatig schoon
  Als je de koelkast niet regelmatig schoonmaakt, krijgen bacteriën de kans om zich te ontwikkelen.
 4. Zorg dat cherry cola goed dicht zit.
  Zorg ervoor dat je de dop van de cherry cola goed dicht doet. Hierdoor blijft cherry cola langer goed als deze geopend is.

Over cherry cola

Cherry Cola werd al lang voor de officiële introductie in 1985 verkocht in onder andere bioscopen en restaurants. Toen werd er kersensmaak aan cola toegevoegd. Vanaf 1985 begon Coca Cola met het verkopen van Cherry Coke. Later werd de naam veranderd in Coca Cola-Cherry.

Cherry Cola is Cola met kersensmaak. Dit wordt gemaakt door kersenextract toe te voegen aan gewone cola. De frisdrank ziet er hetzelfde uit als gewone cola.

Er zijn bovendien veel verschillende soorten en merken cherry cola. Enkele bekende voorbeelden zijn: Coca Cola Cherry Coke, Dr. Foots Cherry Cola, Cherry Coke, Jumbo Cherry Cola, Pepsi Max Cherry, AH Cherry Cola en andere huismerken.

Ook kun je cherry cola kopen in verschillende verpakkingen. Zo heb je cherry cola in een:

 • Blikje cherry cola (150 ml of 330 ml)
 • Klein flesje cherry cola (200 ml – 500 ml)
 • Grote fles cherry cola (1 liter t/m 2 liter)

Een geopend blikje cherry cola kun je minder lang bewaren dan een fles. Dit komt doordat je de cherry cola niet meer met een dop kunt afsluiten. Een blikje cherry cola kun je dan ook na openen het beste meteen opdrinken.

Cherry cola gesloten bewaren

Als de cherry colanog dicht zit, kun je deze het beste op een droge, donkere, koele plek bewaren. Op die manier blijft de cherry cola het langste houdbaar.

Cherry Cola bewaar je droog, koud en donker. Als je wilt dat Cherry Cola zo lang mogelijk houdbaar is, dan zorg je dat deze niet blootgesteld wordt aan zonlicht. Ook wil je niet dat Cherry Cola te warm wordt. Bovendien kun je de flessen of blikjes Cherry Coke het beste droog bewaren. Anders gaat de verpakking kapot. Goede plekken om Cherry Cola te bewaren zijn het voorraadhok, in de kelder of in de berging.

Cherry cola geopend bewaren

Als je de cherry cola geopend hebt, kun je deze het beste in de koelkast bewaren. de cherry cola kun je het beste in de koelkastdeur bewaren.

Cherry cola in de koelkast bewaren

De koelkastdeur is de beste plek om frisdranken zoals Cherry Cola te bewaren. Omdat Cherry Coke niet bederfelijk is, is het niet erg om het in de koelkastdeur te bewaren. De deur van de koelkast is namelijk niet de beste plek voor bederfelijke producten, maar wél voor producten die niet snel bederven. Daar is Cherry Cola natuurlijk een goed voorbeeld van.

Cherry cola na houdbaarheidsdatum bewaren

Hoe lang kun je cherry cola na de houdbaarheidsdatum bewaren? Op cherry cola staat een “ten minste houdbaar tot-datum”. Dit betekent dat de cherry cola ook na die datum (mogelijk) nog goed is voor consumptie.

Hoe lang de cherry cola nog goed is na de THT-datum, ligt aan veel verschillende factoren. Hoe je de cherry cola bewaart hebt speelt een grote rol. Zorg er daarom altijd voor dat je de cherry cola op een op een droge, donkere, koele plek bewaart.

Als cherry cola goed bewaard is, is deze tot meer dan een jaar na de houdbaarheidsdatum nog te consumeren. Voor light en zero varianten geldt dat deze minder lang houdbaar zijn na de “ten minste houdbaar tot-datum”.

Hoe weet je of cherry cola niet meer goed is?

Hoe kun je zien of cherry cola niet meer goed is? Om een indicatie te krijgen kun je natuurlijk eerst naar de ten minste houdbaar tot-datum kijken. Toch kan de cherry cola ook na deze datum nog goed zijn.

Om te bepalen of cherry cola niet meer goed is, kun je het beste je zintuigen gebruiken:

 1. Kijk naar de verpakking van de cherry cola.
  Is de verpakking nog heel? Als de verpakking van cherry cola kapot is, gaat de kwaliteit snel achteruit en gaat deze sneller over datum. Kijk ook of de dop van de cherry cola nog goed gesloten zit.
 2. Hoe weet je of cherry cola over datum is?
  Cherry Cola waar de prik uit verdwenen is, is niet meer goed. Dit is de makkelijkste manier om te controlere of cherry cola nog goed is.
 3. Ruik aan de cherry cola.
  Normaal heeft Cherry Cola een kersengeur. Als de cherry cola een onaangename geur heeft, is deze niet meer goed.
 4. Proef de cherry cola.
  Normaal smaakt cherry cola naar kers. De kersensmaak is duidelijk aanwezig. Als cherry cola niet meer goed is, dan gaat het muf smaken en heeft cherry cola geen prik meer.
 5. Neem geen risico!
  Twijfel je of de cherry cola over datum is? Neem geen risico! Als je producten consumeert die niet meer goed zijn, kan dit ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

Wat kun je doen met cherry cola die over datum is?

Cherry cola die niet meer goed is, kun je natuurlijk weggooien. Toch kun je er ook nog andere dingen mee doen.

Cherry Cola die over datum is, kun je voor meerdere dingen gebruiken. Zo kun je er roest mee oplossen, kalk uit de wc-pot verwijderen of vlekken uit kleren te verwijderen.

Kun je cherry cola invriezen?

Je kunt cherry cola niet in de vriezer bewaren. Als je cherry cola in wilt vriezen, verandert de samenstelling. De cherry cola gaat dan anders smaken.

Cherry cola in de koelkast bewaren

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je cherry cola na de houdbaarheidsdatum drinken?

Ja, op cherry cola staat een “THT-datum”. Dit staat voor “ten minste houdbaar tot datum”. Dit betekent dat de kwaliteit van de cherry cola gegarandeerd is tot die datum. Na die datum kun je de cherry cola nog wel drinken, maar kan de kwaliteit minder zijn.

Kun je ziek worden als je cherry cola over datum gedronken hebt?

Tot de THT-datum kun je niet ziek worden van cherry cola. Na de THT-datum gaat de kwaliteit van de cherry cola wél achter uit, maar is de kans dat je er ziek van wordt nog steeds heel klein.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van cherry cola met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de cherry cola dan weg.

Zie je een fout op de pagina? Of heb je zelf nog suggesties of aanvullingen? Laat het ons dan weten in de reacties.

Over de auteur

Johan de Boer
Johan de Boer

Ik ben Johan de Boer, zelfbenoemd verspillingscoach. In het dagelijks leven ben ik huisman en heb er mijn hobby van gemaakt om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Ik deel graag mijn ervaringen en tips met jou om er voor te zorgen dat we met z'n allen wat minder voedsel verspillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *