Categorieën
Dranken

Cassis bewaren

Hoe kun je cassis bewaren? En hoe lang is cassis houdbaar?

Op cassis staat een “ten minste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum (THT). Deze “ten minste houdbaar tot-datum” geeft aan hoe lang je de cassis minstens kunt bewaren als verpakking gesloten is.

Is de cassis geopend? Als cassis geopend is, kun je deze minder lang bewaren.

In dit artikel vertellen we je alles over het bewaren van cassis. Ook vertellen we hoe je kunt zien of cassis niet meer goed is. Tenslotte vertellen we je hoe lang je cassis na de houdbaarheidsdatum kunt drinken.

 • Categorie: Frisdrank
 • Houdbaarheidsdatum: “ten minste houdbaar tot” (THT).
 • Varianten: Cassis zero, regular en no bubbles.
Cassis bewaren

Hoe lang is cassis houdbaar?

Cassis in een fles kun je lang bewaren. Toch zit er wel verschil in de verschillende soorten cassis. De verschillende cassis-soorten zijn:

 1. Regular cassis (gewone cassis)
 2. Cassis Light
 3. Cassis Zero
 4. Cassis Cafeïnevrij
 5. Cassis met een smaakje
 6. Cassis zonder prik.

In onderstaand schema zie je hoe lang je cassis kunt bewaren. Bovendien zie je hoe lang je de cassis na de THT-houdbaarheidsdatum kunt bewaren.

Cassis bewarenVoorraadkast (na houdbaarheidsdatum)na openen in koelkast
Cassis regular12 maanden tot langer2 tot 7 dagen
Cassis light1 tot 12 maanden3 tot 7 dagen
Cassis zero1 tot 12 maanden3 tot 7 dagen
Cassis cafeïnevrij12 maanden tot langer3 tot 7 dagen
Hoelang is Cassis houdbaar

 

*Cassis light en cassis zero kun je minder lang bewaren na de THT-datum dan gewone cassis. Dit komt omdat de suikers in de cassis zijn vervangen door zoetstoffen. Na de THT-datum verliezen deze hun smaak sneller dan suiker.

Cassis bewaren

Om te zorgen dat je cassis zo lang mogelijk kunt bewaren hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet. Bovendien zorg je zo dat je de cassis ook na de ten minste houdbaar tot houdbaarheidsdatum kunt bewaren.

 1. Bewaar gesloten cassis droog, donker en koel.
  De kelder, een voorraadkast, schuur of een andere gesloten ruimte zijn ideale plekken om cassis te bewaren. Als je cassis goed wilt bewaren, moet je ervoor zorgen dat er zo min mogelijk temperatuurverschillen zijn en dat er geen zonlicht bij kan komen. Ook wil je natuurlijk niet dat de cassis nat wordt.
 2. Bewaar geopende cassis in de koelkast.
  Je kunt geopende cassis het beste in de koelkast bewaren. Zet het in de deur van de koelkast. Zorg er ook voor dat je koelkast goed sluit, controleer de rubbers en zorg ervoor dat de temperatuur van de koelkast tussen de 2 en 7 °C is.
 3. Maak de koelkast regelmatig schoon
  Als je de koelkast niet regelmatig schoonmaakt, krijgen bacteriën de kans om zich te ontwikkelen.
 4. Zorg dat cassis goed dicht zit.
  Zorg ervoor dat je de dop van de cassis goed dicht doet. Hierdoor blijft cassis langer goed als deze geopend is.

Over cassis

Het bedrijf Hero heeft cassis in 1938 bedacht. Cassis is een smaak die je ook in andere producten tegenkomt. Zo heb je ijs met cassis smaak, likeur met cassis smaak en milkshakes met cassis smaak.

Cassis is een frisdrank met koolzuur. Cassis heeft de smaak van zwarte bessen. Een andere populaire variant van cassis is de alcoholische variant “Creme de Cassis”.

Er zijn bovendien veel verschillende soorten en merken cassis. Enkele bekende voorbeelden zijn: Hero Cassis, Fanta Cassis, Freeway Cassis, Royal Club cassis, Spa fruit cassis, cassis siroop en huismerk cassis.

Ook kun je cassis kopen in verschillende verpakkingen. Zo heb je cassis in een:

 • Blikje cassis (150 ml of 330 ml)
 • Klein flesje cassis (200 ml – 500 ml)
 • Grote fles cassis (1 liter t/m 2 liter)

Een geopend blikje cassis kun je minder lang bewaren dan een fles. Dit komt doordat je de cassis niet meer met een dop kunt afsluiten. Een blikje cassis kun je dan ook na openen het beste meteen opdrinken.

Cassis gesloten bewaren

Als de cassisnog dicht zit, kun je deze het beste op een droge, koele plek bewaren. Op die manier blijft de cassis het langste houdbaar.

Cassis moet je droog, koel en donker bewaren. Als je de cassis in het zonlicht zet, gaat de kwaliteit snel achteruit. Bovendien wil je niet dat de cassis veel schommelt in temperatuur. Als cassis vaak opwarmt en weer afkoelt gaat deze sneller over datum. Tenslotte wil je ook niet dat de fles nat wordt. Vocht zorgt voor bacteriën. Je herkent dit snel als het etiket begint te schimmelen.

Cassis geopend bewaren

Als je de cassis geopend hebt, kun je deze het beste in de koelkast bewaren. de cassis kun je het beste in de koelkastdeur bewaren.

Cassis in de koelkast bewaren

De koelkastdeur is de juiste plek om frisdrank zoals cassis te bewaren. De deur van de koelkast gaat natuurlijk vaak open en dicht. Steeds als je er iets uit wilt pakken wordt de deur weer geopend. Daardoor is de koelkastdeur een goede plek voor producten die niet snel bederven. Cassis is daar een goed voorbeeld van.

Cassis na houdbaarheidsdatum bewaren

Hoe lang kun je cassis na de houdbaarheidsdatum bewaren? Op cassis staat een “ten minste houdbaar tot-datum”. Dit betekent dat de cassis ook na die datum (mogelijk) nog goed is voor consumptie.

Hoe lang de cassis nog goed is na de THT-datum, ligt aan veel verschillende factoren. Hoe je de cassis bewaart hebt speelt een grote rol. Zorg er daarom altijd voor dat je de cassis op een op een droge, koele plek bewaart.

Als cassis goed bewaard is, is deze tot meer dan een jaar na de houdbaarheidsdatum nog te consumeren. Voor light en zero varianten geldt dat deze minder lang houdbaar zijn na de “ten minste houdbaar tot-datum”.

Hoe weet je of cassis niet meer goed is?

Hoe kun je zien of cassis niet meer goed is? Om een indicatie te krijgen kun je natuurlijk eerst naar de ten minste houdbaar tot-datum kijken. Toch kan de cassis ook na deze datum nog goed zijn.

Om te bepalen of cassis niet meer goed is, kun je het beste je zintuigen gebruiken:

 1. Kijk naar de verpakking van de cassis.
  Is de verpakking nog heel? Als de verpakking van cassis kapot is, gaat de kwaliteit snel achteruit en gaat deze sneller over datum. Kijk ook of de dop van de cassis nog goed gesloten zit.
 2. Hoe weet je of cassis over datum is?
  Als de prik verdwenen is uit de cassis, is deze niet meer goed. Ook als er kleurverschil te zien is, is de cassis niet meer goed.
 3. Ruik aan de cassis.
  Normaal ruikt cassis naar bosbessen. Als cassis een bedorven geur heeft, is deze niet meer goed.
 4. Proef de cassis.
  Cassis heeft normaal de smaak van bosbessen. Als Cassis niet meer goed is proef je dit doordat het zurig of muf smaakt.
 5. Neem geen risico!
  Twijfel je of de cassis over datum is? Neem geen risico! Als je producten consumeert die niet meer goed zijn, kan dit ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

Wat kun je doen met cassis die over datum is?

Cassis die niet meer goed is, kun je natuurlijk weggooien. Toch kun je er ook nog andere dingen mee doen.

Frisdrank die over datum is kun je voor een hoop andere dingen gebruiken. Je hoeft de fles na de houdbaarheidsdatum dus niet meteen weg te gooien. Je kunt het gebruiken tegen kalk, tegen roest of om je doucheputje weer te laten glimmen.

Kun je cassis invriezen?

Je kunt cassis niet in de vriezer bewaren. Als je cassis in wilt vriezen, verandert de samenstelling. De cassis gaat dan anders smaken.

Cassis in de koelkast bewaren

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je cassis na de houdbaarheidsdatum drinken?

Ja, op cassis staat een “THT-datum”. Dit staat voor “ten minste houdbaar tot datum”. Dit betekent dat de kwaliteit van de cassis gegarandeerd is tot die datum. Na die datum kun je de cassis nog wel drinken, maar kan de kwaliteit minder zijn.

Kun je ziek worden als je cassis over datum gedronken hebt?

Tot de THT-datum kun je niet ziek worden van cassis. Na de THT-datum gaat de kwaliteit van de cassis wél achter uit, maar is de kans dat je er ziek van wordt nog steeds heel klein.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van cassis met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de cassis dan weg.

Zie je een fout op de pagina? Of heb je zelf nog suggesties of aanvullingen? Laat het ons dan weten in de reacties.

Over de auteur

Johan de Boer
Johan de Boer

Ik ben Johan de Boer, zelfbenoemd verspillingscoach. In het dagelijks leven ben ik huisman en heb er mijn hobby van gemaakt om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Ik deel graag mijn ervaringen en tips met jou om er voor te zorgen dat we met z'n allen wat minder voedsel verspillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *