Categorieën
Dranken

7-up bewaren

Hoe kun je 7-up bewaren? En hoe lang is 7-up houdbaar?

Op 7-up staat een “ten minste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum (THT). Deze “ten minste houdbaar tot-datum” geeft aan hoe lang je de 7-up minstens kunt bewaren als verpakking gesloten is.

Is de 7-up geopend? Als 7-up geopend is, kun je deze minder lang bewaren.

In dit artikel vertellen we je alles over het bewaren van 7-up. Ook vertellen we hoe je kunt zien of 7-up niet meer goed is. Tenslotte vertellen we je hoe lang je 7-up na de houdbaarheidsdatum kunt drinken.

 • Categorie: Frisdrank
 • Houdbaarheidsdatum: “ten minste houdbaar tot” (THT).
 • Varianten: 7-up light, zero, cafeïnevrij en lemon-lime.
7-up bewaren

Hoe lang is 7-up houdbaar?

7-up in een fles kun je lang bewaren. Toch zit er wel verschil in de verschillende soorten 7-up. De verschillende 7-up-soorten zijn:

 1. Regular 7-up (gewone 7-up)
 2. 7-up Light
 3. 7-up Zero
 4. 7-up Cafeïnevrij
 5. 7-up met een smaakje
 6. 7-up zonder prik.

In onderstaand schema zie je hoe lang je 7-up kunt bewaren. Bovendien zie je hoe lang je de 7-up na de THT-houdbaarheidsdatum kunt bewaren.

7-up bewarenVoorraadkast (na houdbaarheidsdatum)na openen in koelkast
7-up regular12 maanden tot langer1 tot 7 dagen
7-up light1 tot 12 maanden3 tot 7 dagen
7-up zero1 tot 12 maanden3 tot 7 dagen
7-up cafeïnevrij12 maanden tot langer3 tot 7 dagen
Hoelang is 7-up houdbaar

 

*7-up light en 7-up zero kun je minder lang bewaren na de THT-datum dan gewone 7-up. Dit komt omdat de suikers in de 7-up zijn vervangen door zoetstoffen. Na de THT-datum verliezen deze hun smaak sneller dan suiker.

7-up bewaren

Om te zorgen dat je 7-up zo lang mogelijk kunt bewaren hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet. Bovendien zorg je zo dat je de 7-up ook na de ten minste houdbaar tot houdbaarheidsdatum kunt bewaren.

 1. Bewaar gesloten 7-up droog, donker en koel.
  De kelder, een voorraadkast, schuur of een andere gesloten ruimte zijn ideale plekken om 7-up te bewaren. Als je 7-up goed wilt bewaren, moet je ervoor zorgen dat er zo min mogelijk temperatuurverschillen zijn en dat er geen zonlicht bij kan komen. Ook wil je natuurlijk niet dat de 7-up nat wordt.
 2. Bewaar geopende 7-up in de koelkast.
  Je kunt geopende 7-up het beste in de koelkast bewaren. Zet het in de deur van de koelkast. Zorg er ook voor dat je koelkast goed sluit, controleer de rubbers en zorg ervoor dat de temperatuur van de koelkast tussen de 2 en 7 °C is.
 3. Maak de koelkast regelmatig schoon
  Als je de koelkast niet regelmatig schoonmaakt, krijgen bacteriën de kans om zich te ontwikkelen.
 4. Zorg dat 7-up goed dicht zit.
  Zorg ervoor dat je de dop van de 7-up goed dicht doet. Hierdoor blijft 7-up langer goed als deze geopend is.

Over 7-up

7-up is bedacht in 1929. De Amerikaan Chalers Leiper Grigg bedacht een formule voor een citroen-limoen frisdrank. De naam van 7-up was oorspronkelijk “Bib-Label Lithiated Lemon-Lime Soda”. In 1936 werd de naam afgekort naar “7-Up”. De tegenhanger van 7-up, Sprite, werd pas in 1961 geintroduceerd. In 1952 was 7-Up voor het eerst in Nederland te koop.

7-Up (of Seven-Up) is een lemon-lime frisdrank. 7-Up is een heldere frisdrank met citroen- en limoensmaak. Soms worden er ook verschillende smaken aan 7-Up toegevoegd. Voorbeelden hiervan zijn cranberry, kers, druif, sinaasappel of vanille. Overigens is het onbekend waar de naam 7-Up vandaan komt.

Er zijn bovendien veel verschillende soorten en merken 7-up. Enkele bekende voorbeelden zijn: Sprite, Lemon Drink, Chinotto, Lemon & Lime, Cherry, Fanta Lemon en verschillende huismerk lemon drinks.

Ook kun je 7-up kopen in verschillende verpakkingen. Zo heb je 7-up in een:

 • Blikje 7-up (150 ml of 330 ml)
 • Klein flesje 7-up (200 ml – 500 ml)
 • Grote fles 7-up (1 liter t/m 2 liter)

Een geopend blikje 7-up kun je minder lang bewaren dan een fles. Dit komt doordat je de 7-up niet meer met een dop kunt afsluiten. Een blikje 7-up kun je dan ook na openen het beste meteen opdrinken.

7-up gesloten bewaren

Als de 7-upnog dicht zit, kun je deze het beste op een droge, koele en donkere plek bewaren. Op die manier blijft de 7-up het langste houdbaar.

7-up of Sprite bewaar je bij voorkeur op een donkere plek. Bovendien kun je de frisdrank het beste op een koele en droge plek bewaren. Door zonlicht gaat de kwaliteit van 7-up achteruit. Ook als de 7-up steeds warm en dan weer koud wordt, wordt de kwaliteit snel minder. Bovendien wil je niet dat de fles nat wordt. Vocht zorgt voor bacteriën en daardoor is de fles 7-up minder lang houdbaar.

7-up geopend bewaren

Als je de 7-up geopend hebt, kun je deze het beste in de koelkast bewaren. de 7-up kun je het beste in de koelkastdeur bewaren.

7-up in de koelkast bewaren

7-Up of Sprite bewaar je in de koelkastdeur. Omdat de koelkastdeur vaak open en dicht gaat, is de temperatuur in de deur van de koelkast niet steeds hetzelfde. Producten in de koelkastdeur kunnen daarom sneller bederven. Frisdranken kunnen deze kleine temperatuur verandering wel aan. Daarom is de koelkastdeur de perfecte plaats voor 7-Up, Sprite of andere Citroen-limoen frisdranken.

7-up na houdbaarheidsdatum bewaren

Hoe lang kun je 7-up na de houdbaarheidsdatum bewaren? Op 7-up staat een “ten minste houdbaar tot-datum”. Dit betekent dat de 7-up ook na die datum (mogelijk) nog goed is voor consumptie.

Hoe lang de 7-up nog goed is na de THT-datum, ligt aan veel verschillende factoren. Hoe je de 7-up bewaart hebt speelt een grote rol. Zorg er daarom altijd voor dat je de 7-up op een op een droge, koele en donkere plek bewaart.

Als 7-up goed bewaard is, is deze tot meer dan een jaar na de houdbaarheidsdatum nog te consumeren. Voor light en zero varianten geldt dat deze minder lang houdbaar zijn na de “ten minste houdbaar tot-datum”.

Hoe weet je of 7-up niet meer goed is?

Hoe kun je zien of 7-up niet meer goed is? Om een indicatie te krijgen kun je natuurlijk eerst naar de ten minste houdbaar tot-datum kijken. Toch kan de 7-up ook na deze datum nog goed zijn.

Om te bepalen of 7-up niet meer goed is, kun je het beste je zintuigen gebruiken:

 1. Kijk naar de verpakking van de 7-up.
  Is de verpakking nog heel? Als de verpakking van 7-up kapot is, gaat de kwaliteit snel achteruit en gaat deze sneller over datum. Kijk ook of de dop van de 7-up nog goed gesloten zit.
 2. Hoe weet je of 7-up over datum is?
  Er is één duidelijk kenmerk waaraan je kunt zien dat 7-Up niet meer goed is. Het eerste signaal dat 7-Up niet meer goed is, is wanneer de prik uit 7-Up verdwijnt.
 3. Ruik aan de 7-up.
  Normaal ruikt 7-Up vers en ruik je de limoen en citroen. Als het een bedorven, onaangename geur heeft, is het niet meer goed.
 4. Proef de 7-up.
  Normaal smaakt 7-Up naar limoen en citroen. Het smaakt normaal fris. Proeft de 7-Up bitter of heeft het een bedorven smaak? Dan is de 7-Up niet meer goed.
 5. Neem geen risico!
  Twijfel je of de 7-up over datum is? Neem geen risico! Als je producten consumeert die niet meer goed zijn, kan dit ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

Wat kun je doen met 7-up die over datum is?

7-up die niet meer goed is, kun je natuurlijk weggooien. Toch kun je er ook nog andere dingen mee doen.

Je kunt 7-up dat niet meer houdbaar is nog wel voor andere dingen gebruiken. Zo kun je met 7-up sieraden weer laten glanzen. Ook kun je met 7-up vlekken uit je kleding krijgen. Met name vetvlekken verdwijnen als sneeuw voor de zon als je een beetje 7-up aan je wasmiddel toevoegt.

Kun je 7-up invriezen?

Je kunt 7-up niet in de vriezer bewaren. Als je 7-up in wilt vriezen, verandert de samenstelling. De 7-up gaat dan anders smaken.

7-up in de koelkast bewaren

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je 7-up na de houdbaarheidsdatum drinken?

Ja, op 7-up staat een “THT-datum”. Dit staat voor “ten minste houdbaar tot datum”. Dit betekent dat de kwaliteit van de 7-up gegarandeerd is tot die datum. Na die datum kun je de 7-up nog wel drinken, maar kan de kwaliteit minder zijn.

Kun je ziek worden als je 7-up over datum gedronken hebt?

Tot de THT-datum kun je niet ziek worden van 7-up. Na de THT-datum gaat de kwaliteit van de 7-up wél achter uit, maar is de kans dat je er ziek van wordt nog steeds heel klein.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van 7-up met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de 7-up dan weg.

Zie je een fout op de pagina? Of heb je zelf nog suggesties of aanvullingen? Laat het ons dan weten in de reacties.

Over de auteur

Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *