Dranken bewaren

Dranken bewaren, hoe moet dat? Er zijn natuurlijk heel veel verschillende soorten dranken. Wil je drinken bewaren, kijk dan altijd eerst goed naar de houdbaarheidsdatum. Van frisdrank tot fruitdrank, van likeur tot smoothies, je kunt het zo gek niet bedenken. Al deze dranken wil je natuurlijk zo goed mogelijk bewaren. Maar hoe bewaar je drinken het beste? En hoe zit het met de houdbaarheidsdatum op dranken?

Dranken bewaren

Dranken bewaren

Omdat er zoveel verschillende soorten dranken zijn is het lastig te zeggen hoe je deze het beste kunt bewaren. Je kunt drinken op verschillende soorten plekken bewaren:

 • Voorraadkast
 • Koelkast
 • Keukenkastje
 • Vriezer
 • Schuur
 • Wijnrek

Waar en hoe je een drank bewaart ligt ook aan de soort drank. Sommige dranken moet je in de koelkast bewaren, andere dranken blijven lange tijd goed in de voorraadkast. Dit staat altijd aangegeven op de verpakking van de drank. Daarnaast zijn er ook nog alcoholische dranken. Deze dranken zijn vaak veel langer houdbaar door de alcohol die erin zit.

Houdbaarheidsdatum dranken

Op alle dranken met een alcoholpercentage onder de 10% is een houdbaarheidsdatum in Nederland verplicht. Je vindt dan altijd op de fles een aanduiding “tenminste houdbaar tot” of “te gebruiken tot”. Bovendien staat op de fles of het pak dan aangegeven waar je de houdbaarheidsdatum van de drank kunt vinden. Er staat dan bijvoorbeeld “zie dop” of “zie onderkant”.  Zo kun je altijd gemakkelijk de houdbaarheidsdatum van drinken vinden.

Geen houdbaarheidsdatum drank

Op sterke drank met een alcoholpercentage van 10% of meer vind je geen houdbaarheidsdatum. Dit komt omdat de alcohol in de drank het drinken houdbaar houdt. Bovendien moeten sommige sterke dranken juist jarenlang rijpen om een goede smaak te ontwikkelen. Vaak staat er dan wel een jaartal op de drank wanneer het verpakt is. Denk bijvoorbeeld aan het jaartal op wijn of whisky. Ook op wijn hoeft in Nederland geen houdbaarheidsdatum te staan.

Likeur bewaren

Likeur kun je het beste op een koele, droge en donkere plek bewaren. Dit kan dus in een keukenkastje of de voorraadkast zijn. Drink je het likeurtje liever lekker koud? Dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om likeur in de koelkast te zetten. Als likeur geopend is, dan is het zeker wel een jaar houdbaar. Ongeopend kun je likeur onbeperkt bewaren. Je kunt aan likeur merken dat het niet meer goed is door je zintuigen te gebruiken. Ruikt de likeur vreemd? Of ziet hij er bijvoorbeeld troebel uit? Dan is likeur niet meer goed. Ook kun je even proeven. Likeur smaakt bitter, zurig of is slap van smaak als deze niet meer goed is.

Sterke drank bewaren

Sterke drank kun je op verschillende manieren bewaren. Er zijn duizenden verschillende soorten sterke dranken. Voor de meeste sterke dranken geldt wel dat je ze beter niet in de zon kunt bewaren. Zet sterke drank dus op een koele en donkere plek. Sterke dranken zijn onbeperkt houdbaar. Door het hoge alcoholpercentage (minstens 15%) in sterke dranken kan het niet snel bederven. Voorwaarde is wel dat je het in de originele verpakking bewaard.

Frisdrank bewaren

Frisdrank is lang houdbaar. Je komt frisdrank tegen in verschillende verpakkingen:

 • Fles frisdrank
 • Blikje frisdrank
 • Glas frisdrank

Op de verpakking van de frisdrank staat altijd aangegeven wat de houdbaarheidsdatum is. Vaak gaat het dan om een THT-datum (tenminste houdbaar tot). Dit betekent dat je de frisdrank ook na deze datum nog kunt gebruiken. Het kan dan wel zo zijn dat de kwaliteit achteruit is gegaan. Soms is dan bijvoorbeeld de prik uit de frisdrank. Geopende frisdrank (fles) blijft ongeveer een week goed in de koelkast. Zorg er bij frisdrank altijd voor dat je de dop weer goed op de fles draait. Wil je een blikje frisdrank bewaren? Schenk de frisdrank dan uit het blikje en in een speciale fles. Geopende blikjes blijven niet zo lang lekker.

Vruchtensap bewaren

Vruchtensap, of vruchtendrank, is niet oneindig houdbaar. De houdbaarheidsdatum op sap geeft aan tot wanneer het product te gebruiken is. Er staat dan altijd op de verpakking een “tenminste houdbaar tot” of een “te gebruiken tot” datum. Houd deze ook aan. Hoe minder toevoegingen het vruchtensap heeft, hoe korter het vaak houdbaar is. Dit komt doordat fruit nou eenmaal kan bederven. Dus hoe beter het sap voor je gezondheid is, hoe korter het houdbaar is.

Groentesap bewaren

Groentesap bewaren, hoe doe je dat? Als je groentesap uit de supermarkt hebt dan kun je de houdbaarheidsdatum op de verpakking aanhouden. Drink groentesap het liefst zo snel mogelijk op. Groentesap is geopend ongeveer een dag houdbaar in de koelkast. Dit geldt ook voor zelfgemaakt groentesap. Wil je groentesap langer bewaren? Dan kun je het invriezen. In de vriezer blijft groentesap ongeveer 3 maanden houdbaar.

Smoothie bewaren

Heb je een smoothie gekocht of zelf een smoothie gemaakt? Een smoothie bewaren kan zeker, maar je moet wel even goed naar de houdbaarheidsdatum kijken. Een smoothie kan je ongeveer 2 dagen gekoeld bewaren, dus in de koelkast. Ook kan je een smoothie invriezen. Doe dit dan in een goede, luchtdichte pot of fles. Kijk ook goed of de pot/fles geschikt is voor de vriezer. Hou er rekening mee dat je de pot niet helemaal vult, hou een kleine beetje ruimte over. Je kunt een smoothie ongeveer 3 weken in de vriezer bewaren. Het ontdooien van een smoothie kun je het beste in de koelkast doen.

Slowjuice sap bewaren

Heb je sap gemaakt met de slowjuicer? Dan wil je dat natuurlijk bewaren. Je kunt slowjuice sap 48 uur in de koelkast bewaren. Je moet het dan wel goed in een afsluitbare fles doen. Wil je het slowjuice sap langer bewaren? Dan kun je slowjuice sap ook invriezen. Het sap uit de slowjuicer is ongeveer 3 maand houdbaar in de vriezer. Laat het slowjuice sap in de koelkast ontdooien. Je kunt het sap ook in kleine flesjes invriezen, zodat je het per portie kunt ontdooien. Hartstikke handig!

Dranken bewaren: invriezen

Kun je dranken invriezen en hoe doe je dat? Drinken kun je invriezen, maar er zitten wel een paar haken en ogen aan. Allereerst is het belangrijk om te weten dat drinken (water) uitzet wanneer je het invriest. Vries dus nooit dranken in die helemaal vol zitten. Kijk altijd even hoe vol de verpakking zit en schenk het anders over in een grotere verpakking (of drink er eerst iets uit). Je kunt dranken het beste overgieten in een speciaal gemaakt diepvriesbakje.

Als je drinken gaat invriezen, zorg dan altijd even netjes voor een etiket op de verpakking. Zo weet je precies wanneer je het drinken hebt ingevroren. Ook frisdrank uit een fles kun je invriezen. Dit kan gewoon in de originele fles. Je moet er dan wel even iets uitschenken, anders zit de frisdrank fles te vol. De houdbaarheid van ingevroren dranken verschilt. Gemiddeld zijn dranken in de vriezer tussen de 1 en 6 maanden houdbaar. Alcoholische dranken zijn langer houdbaar dan bijvoorbeeld groentesap of vruchtensap.

Dranken bewaren: ontdooien

Wil je drinken ontdooien? Dan kun je dit het beste doen in de koelkast. De verpakking van drinken vindt  hoge temperatuurswisselingen niet zo fijn. De verpakking kan dan ook gaan barsten. Zorg er altijd voor dat je dranken langzaam ontdooit en zet ze bij voorkeur in de koelkast.

Dranken bewaren: opwarmen

Er zijn natuurlijk super veel lekkere warme dranken. Denk aan koffie, melk of thee, warme chocolademelk of glühwein. De meeste dranken kun je het beste opwarmen in een pannetje of de magnetron. In de oven opwarmen is geen goed idee. Pas wel altijd op met opwarmen van drinken in de magnetron. In een magnetron is het inschatten van de temperatuur van het drinken lastig. Hierdoor kun je sneller je handen verbranden. Ook kan het geen kwaad om tussendoor een keer te roeren. Zo weet je zeker dat je drinken warm wordt in de magnetron.

Dranken bewaren: Meest gestelde vragen

Omdat we nogal veel vragen ontvangen over de houdbaarheid van verschillende dranken, hebben we de meest gestelde vragen over het bewaren van dranken op een rijtje gezet. Hier is de top 10:

 • Kan sterke drank bederven?

Kan sterke drank over de datum gaan? En kan het ook bederven? Deze vraag horen wij vaak. Het antwoord is helaas iets minder eenvoudig. Het ligt aan de soort sterke drank. Pure alcohol kan bijna niet bederven. Sterke drank met veel toevoegingen (suiker, smaakstoffen, geurstoffen, etc.) kan wel bederven. Ook zijn er sterke dranken die juist beter gaan smaken na verloop van jaren (denk aan whisky, cognac of sommige wijnen). Ook geopende sterke dranken kunnen na verloop van tijd wel sterk achteruit gaan in smaak.

 • Hoe lang is frisdrank houdbaar?

Frisdrank is ongeopend houdbaar tot ver na de THT-datum. Als de frisdrank geopend is kun je deze ongeveer een week in de koelkast bewaren. Laat je frisdrank geopend buiten de koelkast staan, dan kun je het maar een dag bewaren. Daarna wordt frisdrank niet lekker meer en gaat de prik uit frisdrank.

 • Hoe lang kan je sterke drank bewaren?

Dit verschilt sterk per soort sterke drank. Sterke drank met weinig toevoegingen is zeker nog wel 3 jaar na opening houdbaar. Over het algemeen geldt dat sterke dranken als sherry, vermout, Cointreau, port, wijn en martini beperkt houdbaar zijn na opening. Sterke dranken als whisky, cognac, rum, jenever of wodka zijn na opening ook nog jaren houdbaar. Zorg er wel voor dat je ze droog, donker en koel bewaard.

 • Hoe lang kun je versgeperst sap bewaren?

Versgeperst sap is vrij bederfelijk. Je kunt versgeperst sap ongeveer 1 á 2 dagen in de koelkast bewaren. Je kunt er ook voor kiezen om versgeperst sap in te vriezen. Dan is het ongeveer 3 maanden houdbaar.

 • Kan sterke drank bevriezen?

Dat ligt er een beetje aan wat het alcoholpercentage van de sterke drank is. Hoe minder alcohol, hoe meer vocht erin zit. Hoe lager het alcoholpercentage, hoe sneller de sterke drank zal bevriezen. Sterke drank met een hoog alcoholpercentage zal niet bevriezen in de diepvries. Denk bijvoorbeeld aan Jägermeister, dit bewaar je juíst in de vriezer.

 • Kan frisdrank over datum?

Ja, frisdrank kan over de datum. Op een fles frisdrank staat een THT-datum. Ook na deze datum kun je frisdrank nog wel drinken, maar de smaak kan hard achteruit gaan. Zo kan de prik eruit zijn en kan de frisdrank vreemd smaken. Twijfel je of frisdrank nog goed is? Gooi het dan weg. Neem geen risico met eten en drinken.

 • Wat is sterke drank?

Sterke drank is alcoholische drank met een alcoholpercentage van 15% of meer.

 • Waarom staat er geen houdbaarheidsdatum op sommige alcoholische dranken?

Op alcoholische dranken met een alcoholpercentage van 15% of meer hoeft geen houdbaarheidsdatum te staan.

 • Waarom staat er geen houdbaarheidsdatum op wijn?

Net als sterke, alcoholische dranken, hoeft er op wijn ook geen houdbaarheidsdatum te staan. Dit geldt overigens niet voor bier. Hier staat wel een houdbaarheidsdatum op.

 • Hoe lang is vruchtensap houdbaar?

Vruchtensap uit de supermarkt kun je tot ongeveer een jaar na de THT-datum drinken. Controleer wel of de verpakking nog goed gesloten is en niet beschadigd is. Ook moet je even kijken, ruiken en proeven of het vruchtensap nog goed ruikt, oogt en smaakt. Versgeperst vruchtensap is veel korter houdbaar. Dit kan vruchtensap uit de koeling van de supermarkt zijn, of zelf geperst vruchtensap. Dit kun je maar 1 á 2 dagen bewaren.

Over de auteur

Paula Astinaak
Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.