Categorieën
Brood

Brood bewaren

Brood bewaren: Hoe kun je het beste brood bewaren? En hoe zit het met de houdbaarheidsdatum van brood? We eten In Nederland ongeveer 50 kg brood per persoon, per jaar. Dat komt neer op meer dan 60 broden per persoon. We kunnen dus wel zeggen dat we in Nederland dol zijn op brood. Maar hoe bewaar je brood dan het beste? En hoe zorg je ervoor dat brood zo lang mogelijk goed en lekker blijft. Niemand houdt immers van oud brood. Daarom vertellen we jou in dit artikel alles over het bewaren van brood en de houdbaarheid van brood. Ook geven we je tips om brood lang goed te houden. Bovendien heeft bijna iedereen wel graag een brood op voorraad. Dus leggen we ook uit hoe je brood moet invriezen en ontdooien. Tenslotte vertellen we je hoe je oud brood kunt gebruiken. Op deze manier wordt er zo min mogelijk brood verspild.

Brood bewaren

Brood bewaren

Brood bewaren, hoe doe je dat? Allereerst is het belangrijk om te weten om wat voor soort brood het gaat. Er zijn natuurlijk veel verschillende soorten brood. Van een halfje wit tot afbakbroodjes, van een croissant tot een stokbrood. Ook kun je natuurlijk zelf brood maken. Dit zelfgemaakte brood bewaar je weer op een hele andere manier.  Brood kun je op verschillende manieren bewaren. Je kunt het op een droge, koele plek bewaren, maar je kunt er ook voor kiezen om het in te vriezen. Bewaar brood altijd in een broodtrommel of een plastic broodzak. Heb je een heel brood gekocht? Een niet voorgesneden brood kun je beter alleen aansnijden als je het nodig hebt. Dan blijft het brood langer goed.

Houdbaarheid brood

De houdbaarheid van brood hangt af van het soort brood wat je in huis hebt. Voor de meeste “normale” broden geldt dat je ze ongeveer 2 tot 4 dagen in een kastje kunt bewaren. In de vriezer is het meeste brood 1 maand houdbaar. Om je een eindje op weg te helpen hebben we de meest gekochte broden voor jou op een rijtje gezet:

Soort brood bewarenIn de voorraadkastIn de koelkast (geopend)In de vriezer
Witbrood (zacht)2-4 dagenX1 maand
AfbakbroodX2-4 dagen1 maand
Witbrood (hard)X2-4 dagen1 maand
Volkoren brood2-4 dagenX1 maand
Meergranenbrood2-4 dagenX1 maand
Tarwebrood (Bruinbrood)2-4 dagenX1 maand
Croissant2 dagenX1 maand
Pistolet (bruin)2-4 dagenX1 maand
Pistolet (wit)X2-4 dagen1 maand
Tostibrood/Casinobrood2-4 dagenX1 maand
Stokbrood2-4 dagenX1 maand
Pitabrood4 dagen4 dagen1 maand
Krentenbrood2-4 dagenX1 maand
Krentenbrood met spijs4-7 dagenX1 maand
Waldkorn brood2-4 dagenX1 maand
Zuurdesembrood2-4 dagenX1 maand
KaiserbroodjesX2-4 dagen1 maand
Krentenbol2-4 dagenX1 maand
Ciabatta2-4 dagenX1 maand
Maisbrood2-4 dagenX1 maand
RoggebroodX7 dagen1 maand
Tarweroggebrood2-4 dagenX1 maand
Brood bewaren: hoe lang is brood houdbaar

Houdbaarheidsdatum brood

De houdbaarheidsdatum op brood is afhankelijk van het soort brood. Over het algemeen is brood wat je vers koopt, 2-4 dagen houdbaar. Daarna kun je het ook nog wel eten, maar wordt het oud en droog. Het brood smaakt dan ook wat muf. Soms vind je op brood ook geen houdbaarheidsdatum. Vaak staat er dan wel een verpakkingsdatum op. Vanaf de verpakkingsdatum is brood ongeveer 2-4 dagen houdbaar. Je moet het brood dan wel goed bewaren.

Brood in de koelkast

Wil je brood in de koelkast bewaren? Niet al het brood is geschikt om in de koelkast te bewaren. Brood wordt in de koelkast sneller oud. Heb je een heel of half brood gekocht in de supermarkt? Dan kun je dit beter niet in de koelkast bewaren. Dit komt omdat het zetmeel in brood bij koude temperaturen water los laat. Je bewaart het brood dan in de voorraadkast op een donkere, droge en koele plek. Sommige broden kun je wél in de koelkast bewaren. Het gaat dan met name om afbakbrood. Afbakbrood dat je in de supermarkt koopt bewaar je eerst in de voorraadkast. Als de verpakking geopend is kun je het afbakbrood in de koelkast bewaren. Ook gesmeerd brood kun je goed in de koelkast bewaren. Wil je de avond van tevoren alvast je brood smeren voor de dag erna? Dan kun je dit prima een nachtje in de koelkast laten liggen.

Brood invriezen

Wil je elke dag lekker vers brood? Dan kun je ervoor kiezen om je brood meteen in te vriezen nadat je het gekocht hebt. Je kunt dit ook in porties doen. Eet je elke dag twee sneetjes brood? Vries het brood dan per twee sneetjes in. Zo heb je iedere dag heerlijk vers brood. Al het brood is 1 maand houdbaar in de vriezer. Wil je een heel of half brood invriezen? Dan kan dit gewoon in de plastic broodzak waar je het in gekocht hebt. Wil je brood in porties invriezen? Doe dit dan in plastic diepvrieszakjes. Is je brood nog warm voordat je het wilt invriezen, zoals bij zelf gebakken brood? Laat het dan eerst goed afkoelen voor je het invriest. Zet altijd de houdbaarheidsdatum op brood als je het invriest.

Brood ontdooien

Wil je je ingevroren brood weer ontdooien? Dit doe je het beste in de koelkast. Leg het de avond voor je het wilt gebruiken in de koelkast. Zo kan het brood rustig ontdooien. Als je het op kamertemperatuur ontdooit, wordt het brood sneller droog. Wil je brood snel ontdooien? Leg de sneetjes brood dan uit op een bord. Eet de sneetjes daarna wel direct op, anders droogt het brood uit. Tenslotte kun je brood ook ontdooien in de magnetron. Doe dit wel op laag vermogen. Brood ontdooi je in de magnetron in ongeveer 30 seconden.  Brood dat al een keer ontdooid is, kun je beter niet opnieuw invriezen.

*Je kunt ingevroren brood ook gebruiken om een tosti van te maken of te roosteren. Dan kun je  het bevroren brood gewoon direct in het tosti-ijzer of broodrooster stoppen.

Afbakbrood bewaren

Afbakbrood bewaren, hoe doe je dat? Als je het afbakbrood voorverpakt in het plastic in de supermarkt hebt gekocht, dan kun je het gewoon in de voorraadkast bewaren. De “tenminste houdbaar tot” datum of “te gebruiken tot” datum geeft dan de houdbaarheidsdatum aan. Je kunt afbakbrood ook invriezen. Afbakbrood kun je ongeveer een maand in de vriezer bewaren. Is het brood al afgebakken en wil je het dan invriezen? Afgebakken brood kun je zeker invriezen. Zorg dat het goed afgekoeld is voor je het in de diepvries doet. Zorg voor goede diepvrieszakjes. Afgebakken brood is ongeveer 1 maand houdbaar in de vriezer.

Gesmeerd brood bewaren

Niet iedereen heeft ’s ochtends evenveel tijd om brood te smeren. Het is dus lekker als je het brood al gesmeerd hebt. Goed nieuws! Dit kan ook. Je kunt brood prima de avond ervoor smeren en het een nachtje in de koelkast bewaren. Nog een tip: Je kunt gesmeerd brood ook invriezen. Kies dan wel voor kaas of vleeswaren. Pindakaas, groenten of sla zijn niet geschikt om in te vriezen. Wil je gesmeerd brood meenemen? Dan doe je dit het beste in een broodtrommel. Het brood blijft dan de hele dag vers.

Brood bewaren bij warm weer

Let bij warm weer extra op waar je brood bewaart. Brood kan niet zo goed tegen warme temperaturen. Het wordt dan sneller droog. Hierdoor gaat brood bij warm weer droger smaken en lijkt het op oud brood. Doe brood bij warm weer ook niet in de koelkast. Kies dan liever voor het invriezen van brood.

Brood bewaren in plastic, papieren of katoenen zak?

Naast de broodtrommel of plastic zak waar je brood in kunt bewaren zijn er nog meer opties. Brood wordt soms ook bewaar in een stoffen zak, een katoenen zak of een papieren zak.

 1. Plastic zak

Vaak zit brood in de supermarkt verpakt in een plastic zak. Dit is dan ook een prima manier om brood te bewaren. In een plastic zak blijft brood zacht. Ook kan de plastic zak prima worden ingevroren.

 1. Papieren zak

In papier droogt brood iets sneller uit en wordt het brood wat harder. Een papieren zak is prima voor de korte termijn.

 1. Stoffen zak

Een stoffen zak, of een katoenen zak, is ook geschikt om je brood in te bewaren. Het voordeel van een katoenen zak voor brood is dat het verspilling tegen gaat. Je kunt de stoffen broodzak namelijk eenvoudig uitwassen. Een katoenen broodzak is niet geschikt voor de vriezer.

Brood bewaren na bakken

Heb je zelf brood afgebakken en wil je dit bewaren? Dit kun je op verschillende manieren doen:

 • Leg het afgebakken brood na het bakken onder een theedoek (eventueel iets vochtig, maar niet nat).
 • Je kunt zelf afgebakken brood ook in een papieren of plastic zak bewaren. Zorg wel dat het afgebakken brood goed afgekoeld is.
 • Is je zelfgebakken brood oud geworden? Dan kun je er prima croutons van maken voor door een salade.
 • Gebakken brood kun je ook invriezen. Je kunt het voor het invriezen ook eerst in porties verdelen.
 • Snijd zelfgebakken brood pas als je het nodig hebt, een heel brood blijft langer vers.
 • Bak je brood ’s avonds. Je kunt het dan een nacht laten afkoelen. In de ochtend is het brood dan lekker vers.

Oud brood gebruiken

Omdat we zoveel brood eten is het ook logisch dat we allemaal wel eens oud brood in huis hebben. Maar hoe kun je oud brood verwerken in gerechten? Wil je oud brood gebruiken, kijk dan eens naar de volgende tips:

 • Maak een tosti van je oude brood. Ham en kaas tussen je oude brood en je hebt in een mum van tijd een heerlijke tosti.
 • Gebruik oud brood voor wentelteefjes. Lekker als ontbijt of lunch.
 • Verwerk oud brood als paneermeel door bijvoorbeeld de gehaktbal of de hamburger.
 • Maak croutons van oud brood. Heerlijk met Italiaanse kruiden en een beetje olijfolie.
 • Ga met de kinderen naar de plaatselijke vijver en voer oud brood aan de eenden of vogels.
 • Maak een lekkere broodkruim op een ovenschotel.  Maal het brood fijn en strooi het over een ovenschotel of een pasta.

Meest gestelde vragen

Wanneer gaat brood schimmelen?

Brood schimmelt door het vocht wat in het brood zit. Droger brood schimmelt dus minder snel dan nat brood. Hoe beter je brood bewaard, hoe minder snel het gaat schimmelen. Brood gaat gemiddeld tussen de 2 en 5 dagen schimmelen.

Kun je brood van de markt invriezen?

Ja, ook brood van de markt kun je prima invriezen. Zowel brood dat vers gebakken is, als brood dat nog gebakken moet worden kun je invriezen.

Kan brood bederven in de vriezer?

Brood zal niet zo snel bederven in de vriezer. Wel neemt na een maand de smaak en kwaliteit van het brood af. Het brood is dan niet meer zo lekker als je het ontdooit. Het advies is dan ook om brood een maand in de vriezer te bewaren.

Hoe lang blijft brood goed in de koelkast?

Dat ligt heel erg aan het soort brood, maar het beste is om brood niet in de koelkast te bewaren. Brood kan niet goed tegen de kou van de koelkast.

Heb je beschimmeld brood gegeten?

Beschimmeld brood gegeten? Geen paniek! Op brood komt de fusariumschimmel voor. Hier kun je op langere termijn ziek van worden, maar dan moet je wel vaak beschimmeld brood eten. Beschimmeld brood is alleen schadelijk voor de gezondheid in grote hoeveelheden. Twijfel je of heb je gezondheidsklachten na het eten van beschimmeld brood? Neem dan contact op met een arts.

Kun je schimmel van brood afsnijden?

Schimmels in brood zijn vaak zichtbaar aan de buitenkant, maar dit betekent niet dat schimmels zich niet al in het brood bevinden. Het is dus niet verstandig om schimmel van brood af te snijden.

Hoe houd je brood vers?

Brood blijft het langste vers op een koele, droge en donkere plek. Verpak het brood in een plastic broodzak, een broodtrommel .

Over de auteur

Paula Astinaak
Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.