Categorieën
Boter, azijn, olie en vetten

Boter, azijn, olie en vetten bewaren

Boter, azijn, olie en vetten bewaren? Wil je weten hoe je één van deze producten het beste kunt bewaren? We hebben voor al deze producten uitgezocht hoe je deze het beste kunt bewaren en wat de houdbaarheidsdatum is. Je vindt hier alles over:

 • Boter bewaren
 • Azijn bewaren
 • Olie bewaren
 • Vetten bewaren
Boter azijn olie vetten bewaren

Boter bewaren

Wil je boter bewaren? Dan is het eerst belangrijk om te weten om wat voor boter het gaat. Er zijn verschillende soorten boter:

 • Roomboter
 • Bakboter
 • Boter voor op brood
 • Halvarine
 • Margarine

Al deze verschillende soorten boter bewaar je op een andere manier. Bovendien hebben ze allemaal een andere houdbaarheidsdatum. Het beste is om boter in de koelkast te bewaren. Je kunt sommige botersoorten ook buiten de koelkast bewaren. Bij bijvoorbeeld kruidenboter of roomboter is het soms handig om het even buiten de koelkast te zetten, zodat je het beter kunt smeren. Je kunt boter ook invriezen. Dan blijft boter aanzienlijk langer goed. Ingevroren boter blijft tot wel een half  jaar goed in de diepvries.

*tip: vries de roomboter of kruidenboter in porties in. Zo kun je iedere keer een portie eruit leggen en blijft de rest goed houdbaar in de diepvries.

Houdbaarheidsdatum boter

De houdbaarheidsdatum van boter is afhankelijk van de soort boter waar het om gaat. Om je een overzicht te geven hebben we de meest gebruikte botersoorten voor je op een rijtje gezet. Hierdoor kun je de houdbaarheid van boter in één handig overzicht zien:

Soort  boterHoudbaar in de koelkast (geopend)Houdbaar in de vriezer
Roomboter (gezouten)2 weken2 maanden
Roomboter (ongezouten)1 maand1-2 maanden
Halvarine4 wekenNiet invriezen
Margarine4 weken1-2 maanden
Kruidenboter2-3 dagen6 maanden
Boter (gezouten)2 weken2 maanden
Bakboter1 maand1-2 maanden
boter bewaren: houdbaarheidsdatum van boter

Als het product nog gesloten is, kun je de houdbaarheidsdatum op de verpakking aanhouden. Het gaat bij boter vaak om een “tenminste houdbaar tot” (THT) datum. Soms gaat het ook om een “te gebruiken tot” (TGT) datum. Als de TGT-datum verstreken is, gooi je het product weg. Als het gaat om een THT-datum, dan gebruik je je zintuigen om te beoordelen of een product nog goed is.

 1. Kijk of er geen schimmel op de boter zit. Kijk ook of de boter niet donker verkleurd is.
 2. Ruik of de boter niet vies ruikt.
 3. Proef een beetje van de boter, smaakt de boter zuur of op een andere manier raar? Gooi de boter dan weg.

Oliën bewaren

Hoe lang is olijfolie houdbaar? En hoe en waar moet je olijfolie bewaren? Dit zijn vragen die wij vaak krijgen. Olijfolie is over het algemeen heel lang houdbaar. Zeker als het gaat om olijfolie zonder toevoegingen (kruiden, kleur-, smaak- of geurstoffen).  Wil je olijfolie bewaren? Houd dan rekening met de volgende bewaartips:

 • Bewaar olijfolie altijd op een koele, donkere en droge plek.
 • Zet olijfolie niet in de koelkast.
 • Je kunt olijfolie ook invriezen.
 • Sluit olijfolie altijd goed af, laat de fles niet open staan.
 • Bescherm olijfolie tegen een geurige omgeving. Olijfolie kan makkelijk geuren opnemen.

Bewaar olijfolie dus niet in de buurt van het gasfornuis. Hier kan de temperatuur makkelijk oplopen. Ook kunnen er bij het koken veel geuren vrijkomen.

*Wil je olijfolie invriezen? Doe dit dan in een ijsblokjes vorm. Hier kun je ook verse kruiden aan toevoegen. Zo heb je altijd heerlijke gekruide olie voor over de salade of om in te bakken.

Naast olijfolie zijn er natuurlijk nog andere oliën die je kunt bewaren. Denk onder andere aan:

 • Wokolie bewaren
 • Slaolie bewaren
 • Maisolie bewaren
 • Sesamolie bewaren
 • Zonnebloemolie bewaren
 • Arachideolie bewaren
 • Sojaolie bewaren
 • Lijnzaadolie bewaren
 • Maisolie bewaren
 • Frituurolie bewaren

Houdbaarheidsdatum olie

Omdat er veel verschillende soorten olie zijn, zijn er ook veel verschillende houdbaarheidsdatums. De enge olie heeft een andere houdbaarheid dan de andere. Wij hebben voor jou uitgezocht hoe lang de verschillende soorten oliën houdbaar zijn na openen. Bekijk het in onderstaand schema.

Soort olieHoudbaar na openenHoudbaar in de vriezer
Olijfolie (supermarkt)1 jaar1 jaar
Olijfolie (exclusief)1,5 jaarNiet invriezen
Slaolie1 jaarNiet invriezen
Wokolie1 jaarNiet invriezen
Maisolie1 jaarNiet invriezen
Sesamolie1 jaarNiet invriezen
Zonnebloemolie1 jaarNiet invriezen
Arachideolie1 jaarNiet invriezen
Sojaolie1 jaarNiet invriezen
Lijnzaadolie1 jaarNiet invriezen
Maisolie1 jaarNiet invriezen
Frituurolie6 maanden – 1 jaarNiet invriezen
Olie bewaren: houdbaarheidsdatum olie

Controleer altijd even of de olie nog goed is. Dit doe je door te kijken, ruiken en een klein beetje te proeven. Als de olie er troebel uitziet moet je olie weggooien. Dit geldt ook als olie vies ruikt, zuur smaakt of donker van kleur is.

Azijn bewaren

Azijn bewaar je op een koele, droge en donkere plek. Dit kan bijvoorbeeld een keukenkastje of de voorraadkast zijn. Als je azijn op de juiste manier bewaart, is een gesloten verpakking onbeperkt houdbaar. Zorg er dan wel voor dat de verpakking niet beschadigd is. Ook als je de azijn al geopend en gebruikt hebt, is azijn zo goed als onbeperkt houdbaar. Dit geldt overigens alleen voor ‘pure’ azijn. Azijn met een smaakje, zoals witte wijnazijn, rode wijnazijn of balsamicoazijn zijn niet onbeperkt houdbaar.

Houdbaarheidsdatum azijn

Vaak staat er wel een “tenminste houdbaar tot” datum (THT-datum) op de verpakking van azijn. Dit betekent dat de fabrikant de beste kwaliteit garandeert. Voor alle azijnsoorten geldt dat het minsten een jaar na de THT-datum nog wel goed is, mits het goed afgesloten en bewaard is.  Je kunt zelf ook controleren of de azijn nog goed is. Dit doe je door te kijken, ruiken en proeven. Als azijn er niet raar uit ziet, stinkt of gek proeft, dan is de azijn waarschijnlijk gewoon nog goed te gebruiken.

Vetten bewaren

Vetten zijn relatief lang houdbaar, maar niet onbeperkt de gebruiken. Er zijn veel verschillende soorten vetten. Een aantal voorbeelden van vetten zijn:

 • Bakvet
 • Braadvet
 • Frituurvet
 • Kokosvet

De meeste vetten bewaar je op een donkere, koele en droge plek. Toch zijn er ook vetten die je in de koelkast kunt bewaren. Er zijn zelfs vetten die je kunt invriezen.

Houdbaarheidsdatum vetten

Wil je weten of jouw frituurvet nog houdbaar is? Of hoe het zit met de houdbaarheidsdatum van bak- of braadvet? Wij hebben voor jou uitgezocht wat de houdbaarheidsdatum van de verschillende vetten is.

Soort vetHoe lang houdbaar (geopend)Bewaren in vriezer
Bakvet1 maand1-2 maand
Braadvet1 maand1-2 maand
Frituurvet1 jaarNiet invriezen
Kokosvet1-2 jaarNiet invriezen
Vet bewaren: houdbaarheidsdatum vet

Hoe lang blijft frituurvet goed in de friteuse?

Wij krijgen vaak de vraag over de houdbaarheid van frituurvet. Vandaar dat we hier nog even extra aandacht aan besteden. Voor frituurvet in de friteuse geldt een houdbaarheid van 5-7 keer frituren. Maar dit is niet de enige houdbaarheidsdatum van frituurvet. Ook wordt aangeraden om na ongeveer een maand je frituurvet weg te gooien als het in de pan zit. Je kunt bij frituurvet goed zien of het nog goed is. Frituurvet gaat namelijk donker verkleuren als het niet meer goed is. Ook als er veel vuil in je frituurvet zit, kun je het beter weggooien. Als je kroketten of bitterballen frituurt, dan komt er vaak paneermeel in de friteuse terecht. Dit komt de kwaliteit van het vet niet ten goede.

Over de auteur

Paula Astinaak
Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.