Bewaarwijzer

In de bewaarwijzer vind je alle producten en levensmiddelen waar een houdbaarheidsdatum op zit. Je kunt een product zoeken door het product in de zoekbalk te typen. In de bewaarwijzer vind je vervolgens:

 • De houdbaarheidsdatum van een product.
 • Hoe je het product het beste kunt bewaren.
 • Tips voor het vers houden van het product.
 • De juiste opbergplek voor het product.
 • Tips om voedselverspilling tegen te gaan.
Bewaarwijzer

De bewaarwijzer

Zoek eenvoudig een product en vind direct de houdbaarheidsdatum van het product. Bovendien zie je in één oogopslag allerlei handige tips om het product langer houdbaar te houden. Vind direct jouw product:

Wat is de bewaarwijzer?

De bewaarwijzer is een lijst met producten en levensmiddelen waar de houdbaarheid van deze producten wordt aangegeven. Daarnaast leggen we uit hoe je de houdbaarheid van een product kunt controleren. Ook vertellen we meer over de THT-datum of TGT-datum op een product. Tenslotte geven we allerlei tips om eten langer te bewaren en vers te houden.

Hoe werkt de bewaarwijzer?

De bewaarwijzer werkt heel simpel. In de bewaarwijzer kun je allerlei producten vinden. Van kaas, melk en eieren tot parfum en zelfs autostoeltjes! In de bewaarwijzer geven we niet alleen de houdbaarheid aan. Ook vertellen we waar je het product het beste kunt bewaren. Bovendien geven we meer informatie over het invriezen, vacumeren en koelen van producten. Op deze manier kun je producten langer en beter vers houden.

 1. Vind jouw product door te zoeken in het zoekvak.
 2. Je ziet meteen allerlei informatie over het product zoals de houdbaarheid in de koelkast, vriezer en nog veel meer.
 3. Bovendien zie je direct allerlei tips om het product beter te bewaren.
 4. Ook geven we aan of het product gezond is en in de schijf van vijf zit.
 5. Tenslotte kun je jouw eigen tips & tricks delen onderaan de pagina.

Waarom een bewaarwijzer?

In Nederland verspillen we jaarlijks 2 miljard kilo aan voedsel. Laat het maar goed op je inzinken, 2 miljard kilo voedsel. Dit gebeurt overal, van restaurants en cafés, bij de boer en natuurlijk bij jou thuis. Er zijn tal van redenen waardoor er zoveel voedsel weggegooid wordt. Op nummer één staat de versheid en houdbaarheid van producten. En dat is waar wij in beeld komen. In onze bewaarwijzer vind je de houdbaarheidsdatum van producten. Tips om producten langer en beter houdbaar te houden.

Wat is het doel van de bewaarwijzer

De bewaarwijzer is in het leven geroepen om jou te helpen minder eten te verspillen. Dit doen we door jou te informeren over de houdbaarheid van producten en tips te geven om eten langer houdbaar te houden. Daarnaast geven we tips over het bewaren van verschillende producten. Op deze manier proberen we jou te laten genieten van verse, veilige producten en tegelijkertijd zorgen we ervoor dat er minder eten wordt weggegooid. De bewaarwijzer werkt daarom volgens de volgende drie pijlers:

 1. Verser voedsel voor jou
 2. Minder voedselverspilling
 3. Veilig voedsel

Categorieën bewaarwijzer

Omdat er zoveel verschillende producten zijn hebben we ze voor jou ingedeeld in verschillende categorieën. Op deze manier kun je ook snel producten in de bewaarwijzer vinden uit verschillende categorieën. Een greep uit de verschillende categorieën in de bewaarwijzer:

 • Brood
 • Cake, taart en gebak
 • Dranken
 • Fruit
 • (Ontbijt) granen
 • Groenten
 • Snoep, koekjes en snacks
 • Vetten en oliën
 • Vis
 • Vlees
 • Vleeswaren
 • Zuivel

Voor verschillende categorieën zijn verschillende bewaartips voor eten en drinken toegevoegd.

Bewaarwijzer koelkast

In onze bewaarwijzer laten we zien of een product in de koelkast moet. Niet alle producten horen namelijk in de koelkast. Daarnaast geven we aan wat de beste plek is om het product in de koelkast te bewaren. Sommige producten horen in de groente la, andere in de deur van de koelkast en weer andere producten kun je het beste boven in de koelkast bewaren. Ook geven we advies over hoe je jouw koelkast efficiënt kunt inrichten. In onze bewaarwijzer vind je exact waar producten in de koelkast horen. Bovendien vertellen we wat de ideale temperatuur van de koelkast is. Tenslotte geven verschillende tips om jouw koelkast goed schoon te maken en de koelkast zo veilig en hygiënisch mogelijk te houden.

Bewaarwijzer vriezer

Naast de koelkast geven we ook tips over het invriezen van producten. Het invriezen van verschillende producten zorgt ervoor dat je ze langer kunt bewaren. Als je producten direct invriest blijft bovendien de kwaliteit goed bewaard. Daarom zie je in onze bewaarwijzer voor de vriezer precies welke producten je goed kunt invriezen en hoelang ze dan houdbaar zijn. Ook voor de vriezer zie je de ideale temperatuur voor een product.

Bewaarwijzer groente en fruit

Groente en fruit bewaren? Iedereen kent het wel, groente en fruit dat snel over datum gaat. Daarom hebben we in de bewaarwijzer voor groente en fruit precies de houdbaarheidsdatum van deze producten uitgezocht. Bovendien geven we handige tips die ervoor zorgen dat je de producten langer kunt bewaren. Wist je bijvoorbeeld dat je frambozen heel goed kunt invriezen? En dat aardbeien langer houdbaar zijn als je het kroontje er nog op laat zitten? Deze tips en meer vind je in onze handige bewaarwijzer.

Bewaarwijzer pdf

Om het gemakkelijk te maken hebben we voor jou een uitgebreide lijst met de houdbaarheid van producten opgesteld. In deze lijst kun je de houdbaarheid van allerlei levensmiddelen vinden. Deze PDF-lijst kun je uitprinten en op je koelkast hangen. Hier staan de meest gebruikte producten op, zodat je het niet steeds hoeft op te zoeken. Je kunt de bewaarwijzer in pdf formaat eenvoudig downloaden via de volgende link.

Houdbaarheidsdatum bewaarwijzer

Zoals gezegd vind je in de bewaarwijzer de houdbaarheidsdatum per product. Ook vind je de houdbaarheidsdatum van producten die je invriest. Er zijn twee soorten houdbaarheidsdatums:

 • Te gebruiken tot (TGT)
  Voor de producten met een te gebruiken tot datum geldt dat je deze alleen tot die datum mag gebruiken.
 • Tenminste houdbaar tot (THT)
  Voor producten met een tenminste houdbaar tot datum geldt dat je ze ook na die datum kunt gebruiken. De producten gaan er na de THT datum wel op achteruit. Voor de THT datum geldt:

De tenminste houdbaar tot datum van een product kun je natuurlijk goed gebruiken als indicatie of een product nog goed is. Maar daarnaast is het belangrijk om zelf ook even goed te kijken of een product nog goed is. Hierbij kun je je zintuigen gebruiken:

 1. Kijken of een product nog goed isZiet het product er nog goed uit? Zie je geen schimmel of andere sporen van bederf? Dan kun je het product nog goed gebruiken.
 2. Ruiken of product nog goed isJe kunt ook ruiken of een product niet meer houdbaar is. Stinkt het product of komt er een vreemde geur vanaf? Gooi het dan weg.
 3. Proeven of een product nog houdbaar is

Smaakt het product vreemd? Eet het dan niet op en gooi het in de prullenbak. Neem geen risico met eten als het vreemd smaakt. Verhit een product bovendien goed.

*Twijfel je over de houdbaarheid van een product? Gooi het product dan weg.

Eten bewaren

Het goed bewaren van eten is natuurlijk heel belangrijk. Sommige producten gaan sneller over datum dan andere. En dan zijn er ook nog producten die helemaal niet over datum gaan. Over het algemeen geldt voor eten dat het langer houdbaar blijft als je het invriest. Bovendien blijven voedingsstoffen, vitamines en mineralen beter bewaard. Ook wordt het eten beschermd tegen bacteriën van buitenaf. Het goed bewaren van eten is daarom heel belangrijk. Niet alleen voor jouw gezondheid, maar ook voor de portemonnee. Producten gaan namelijk minder snel over datum in de vriezer.

Drinken bewaren

Je kent het wel, een fles cola die te lang open in de koelkast heeft gestaan. Geen prik meer en een mindere smaak. Daarom is ook het goed bewaren van drinken heel belangrijk. Zet je wel eens een kan water in de koelkast? Dan is dit bijvoorbeeld maar een dag of twee houdbaar. Voor het bewaren van drinken geldt dat het over het algemeen langer houdbaar is dan eten. Zeker bij verpakkingen die nog gesloten zijn. Maar wist je ook dat geopende frisdrank maar een weekje houdbaar is in de koelkast? Daarna gaat de frisdrank achteruit en wordt het minder lekker.

Bewaartips

In de bewaarwijzer vind je allerlei handige bewaartips om levensmiddelen beter te bewaren. Zo geven we jouw tips over de ideale temperatuur van de koelkast en de vriezer, maar ook over het inrichten van je koelkast. We geven je allerlei bewaartips om groente en fruit beter te bewaren en om de houdbaarheidsdatum van levensmiddelen te verlengen. Een kleine greep uit onze bewaartips:

 • Zorg ervoor dat de koelkast en de vriezer op de juiste temperatuur staan.
 • Laat geen producten onnodig buiten de koelkast staan.
 • Heeft een product een THT-datum? Oordeel dan zelf of het product nog goed is.
 • Koop opbergdozen van hetzelfde formaat. Deze kun je goed stapelen en dit scheelt ruimte.

Dit is slechts een kleine greep uit al onze handige bewaartips. Bekijk direct alle bewaartips voor het opbergen van eten en drinken.

Veilig en vers

Voedsel moet in de eerste plaats natuurlijk veilig zijn. Niemand staat te wachten op een voedselvergiftiging. Maar in de tweede plaats wil je natuurlijk vers en kwalitatief voedsel. Wie houdt er nou niet van lekker eten? Daarom draagt onze bewaarwijzer bij aan een beter eetpatroon. Door gebruik te maken van de bewaarwijzer word je zelf ook bewuster van eten en de houdbaarheid van producten. Hierdoor ga je vanzelf bewuster om met voedsel en hoef je minder weg te gooien.

Minder voedselverspilling

Ook niet onbelangrijk, de bewaarwijzer zorgt voor minder voedselverspilling. Dit is niet alleen zonde van de producten, maar ook slecht voor het milieu. Het produceren van voedsel gaat gepaard met CO₂ uitstoot. Wereldwijd wordt bijna 33% van al het voedsel weggegooid. In Nederland is dit ongeveer 35 kilo eten per persoon. Dit is natuurlijk hartstikke zonde! Door de bewaarwijzer weet je precies hoelang een product houdbaar is en kun je producten voor de uiterste houdbaarheidsdatum opmaken.

Allergieën

Met onze bewaarwijzer zorg je er niet alleen voor dat jouw producten altijd goed bewaard blijven. Je zorgt er ook voor dat de kans dat je ziek wordt van eten veel kleiner wordt. Niemand wil ziek worden van eten en problemen met de maag zijn zeer vervelend.

Naast voedselveiligheid kun je ook allergisch zijn voor bepaalde producten of ingrediënten. De meest bekende zijn misschien wel lactose-intolerantie, koemelk allergie of notenallergie. Maar er zijn tal van allergieën. Wist je bijvoorbeeld dat sommige mensen ook slecht tegen komkommers kunnen? Daarom vind je in de bewaarwijzer ook allerlei informatie over allergieën.

Tips en tricks

De bewaarwijzer is natuurlijk maar een onderdeel van het stoppen van voedselverspilling. Er zijn verschillende oorzaken voor het verspillen van voedsel. Om voedselverspilling tegen te gaan, te helpen bij een gezond voedingspatroon of het verbeteren van de bewaarwijzer, jouw hulp is van harte welkom. Wij helpen je een heel eind op weg, maar kunnen dit natuurlijk alleen. Daarom vragen we van jou:

 • Heb je tips voor de website?
 • Missen er producten waar je graag meer over wilt weten?
 • Heb je ideeën voor leuke onderwerpen of tips voor interessante artikelen?
 • Of heb je misschien zelf een leuk artikel voor onze website geschreven?

Wij stellen het op prijs als jij ons verder kunt helpen.

Laat het ons weten in de reacties! Samen naar duurzame wereld.

Over de auteur

Paula Astinaak
Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.