Bewaartips

Bewaartips: Hoe kun je eten en drinken beter bewaren? Omdat je natuurlijk wilt kunnen genieten van verse en veilige producten hebben we voor jou tal van tips opgesteld zodat je jouw producten goed en veilig kunt bewaren. Deze bewaartips zorgen ervoor dat je producten langer kunt bewaren, de voedingsstoffen beter bewaard blijven en je jouw kasten efficiënt kunt inrichten.

Bewaartips

Bewaartips

De belangrijkste bewaartips hebben we voor jou op een rijtje gezet. Het goed bewaren van eten en drinken is natuurlijk heel belangrijk. Het zorgt er allereerst voor dat je niet ziek wordt van eten of drinken. Daarnaast gaan voedingsstoffen als vitamines en mineralen minder snel verloren. Voor de meeste producten geldt: bewaar het op de juiste plek (koelkast, vriezer of voorraadkast) en bewaar het zo luchtdicht en afgesloten mogelijk. Om e een eind op weg te helpen hebben we onze top 10 bewaartips voor jou op een rijtje gezet. Daarnaast vind je per voedingssoort en opbergplek ook nog tal van tips die je helpen om producten zo goed mogelijk te bewaren.

Top 10 bewaartips

  1. Zorg voor de juiste temperatuur van je koelkast en je vriezer. Voor de koelkast is dit 4 °C en de vriezer -18°C
  2. Laat producten niet onnodig buiten de koelkast of de vriezer staan. Heb je het gebruikt? Zet het dan direct weer terug. Zo blijven producten het best.
  3. Hebben producten een THT-datum? Eten en drinken kun je na de THT-datum nog gebruiken.
  4. Hebben producten een TGT-datum? Gooi de producten na het verstrijken van deze datum dan weg.
  5. Gebruik je zintuigen. Bij producten met een THT-datum kun je kijken, ruiken en proeven om de houdbaarheid van deze producten te testen.
  6. Kijk goed op het etiket van producten waar je deze moet bewaren. Zet producten bovendien op de juiste plek in de koelkast. Niet elke plek heeft dezelfde temperatuur.
  7. Richt je koelkast, vriezer en voorraadkast efficiënt in. Er zijn tal van handige, afsluitbare bakjes te koop. Leg bovendien producten met een kortere houdbaarheidsdatum vooraan. Zo eet je ze eerder op.
  8. Maak je koelkast, vriezer en voorraadkast regelmatig schoon. Dit zorgt ervoor dat er minder bacteriën zijn die je eten kunnen bederven.
  9. Maak eerst aangebroken eten en drinken op voor je iets nieuws openmaakt.
  10. Schrijf datums op producten in de vriezer, zo weet je wanneer je iets ingevroren hebt.

Bewaartips koelkast

Eten of drinken in de koelkast bewaren? Wij hebben voor jou een lijst opgesteld met bewaartips voor de koelkast. Op deze manier zorg je ervoor dat levensmiddelen zo lang mogelijk houdbaar blijven. Bovendien wordt de kwaliteit van producten dan bewaard en gaan er zo min mogelijk voedingsstoffen verloren. Vers en veilig voedsel, wie wil dat nou niet? De volgende tips voor de koelkast zorgen ervoor dat je maximaal van je producten in de koelkast kunt genieten:

  • Zorg ervoor dat jouw koelkast de juiste temperatuur heeft, dit is 4 °C.
  • Pak je iets uit de koelkast? Laat het dan niet onnodig buiten de koelkast staan. Een product buiten de koelkast gaat snel achteruit en daarmee de houdbaarheidsdatum ook.
  • Zitten producten in een speciale verpakking? Berg ze hier dan ook weer in op. Deze verpakkingen zijn vaak speciaal ontworpen om de houdbaarheid van producten zo lang mogelijk te houden.
  • Richt je koelkast efficiënt in. In het begin is dit misschien even wennen, maar na verloop van tijd weet je precies waar alles staat. Zo bewaar je producten op de juiste plek en zorg je ervoor dat producten hun goede kwaliteit bewaren.
  • Dek producten in de koelkast goed af. Niet afgedekte producten verkleuren en zijn minder lang houdbaar.
  • Heb je een product in de koelkast wat al bereid is? Zet dit dan niet in de buurt van rauwe producten. Dit is slecht voor de kwaliteit van het product.
  • Koop handige bakjes en zakjes die je goed kunt afsluiten. Bekijk ook goed welke bakjes goed in je koelkast passen.
  • Heb je veel grote boodschappen gedaan en leg je veel producten in de koelkast? Houd er dan rekening mee dat de koelkast tijdelijk wat warmer wordt. Open de koelkast daarom niet te vaak. Je kunt ook de temperatuur tijdelijk wat lager zetten.
  • Onderin de koelkast is kouder dan bovenin de koelkast (warmte stijgt). Zet rauwe producten daarom onderin de koelkast.
  • Zet je kliekjes in de koelkast? De stelregel is dat je kliekjes maximaal 2 dagen in de koelkast kunt bewaren.
  • Maak je koelkast regelmatig schoon. Doe dit minstens één keer per drie maanden, maar liever natuurlijk nog meer. Zeker als je koelkast er vies uitziet. Vergeet natuurlijk ook de rubbers niet.
  • Heeft er iets liggen rotten in de koelkast? Maak de koelkast dan goed schoon.
  • Is een product in de koelkast bijna over de uiterste houdbaarheidsdatum? Vries het dan in.

Bewaartips vriezer

Ook in de vriezer moet je producten goed bewaren. Je kent het misschien wel, ijs op producten in de vriezer. Dit komt doordat het product niet goed afgesloten is geweest of te lang buiten de vriezer heeft gelegen. Daarom hebben we voor jou een lijst met handige tips en tricks opgesteld die ervoor zorgen dat je producten zo goed mogelijk in de vriezer bewaard. Onze bewaartips voor de vriezer:

  • Stel je vriezer in op de juiste temperatuur. Voor de vriezer is dit -18 °C.
  • Wil je producten invriezen? Doe dit dan zo snel mogelijk. Producten die langer buiten de vriezer zijn geweest verliezen voedingsstoffen.
  • Schrijf altijd de datum op producten in de vriezer. Zo weet je wanneer je het ingevroren hebt.
  • Sluit producten in de vriezer goed af. Zorg voor afsluitbare zakjes of handige vriezerbakjes met deksel.
  • Wil je verse groenten invriezen? Kook ze dan eerst. Dit doodt de bacteriën en zo blijven groenten langer houdbaar in de vriezer.
  • Wil je eten uit de vriezer opwarmen? Zorg er dan altijd voor dat je het goed opwarmt. Hitte doodt eventuele bacteriën.
  • Vries je producten in? Door het invriezen van producten voorkom je dat er bacteriën groeien.
  • Heb je vers fruit gekocht? Ook dit kun je prima invriezen. Was de producten goed en zorg dat ze goed droog zijn.
  • Doe geen vochtige producten in de vriezer.
  • Maak de vriezer regelmatig schoon. Minstens één keer in de drie maanden maar het liefst natuurlijk vaker. Ook de rubbertjes van de vriezer zijn belangrijk om schoon te maken.
  • Zet geen warme producten in de vriezer, laat eten altijd eerst goed afkoelen.
  • Zorg voor zo min mogelijk lucht in afgesloten verpakkingen. Beter nog is het vacumeren van producten.
  • Misschien logisch, maar laat de vriezerdeur niet onnodig openstaan.
  • Ook in de vriezer kunnen producten over datum gaan. Daarom is het labelen ook zo belangrijk. De houdbaarheid van ingevroren producten vind je in de bewaarwijzer.
  • Ontdooi producten uit de vriezer in de koelkast, zo blijven ze verser en krijgen bacteriën geen kans.
  • Ontdooi je vriezer iedere drie maand. Zo kun je de vriezer het beste schoonmaken.

Bewaartips voorraadkast

De voorraadkast is in ieder huishouden een belangrijke plek. Pasta, suiker, rijst, soepen en sauzen, je vindt het in bijna iedere voorraadkast. Daarom is het belangrijk om je voorraadkast zo goed mogelijk in te richten. Bovendien wil je natuurlijk dat je voorraadkast schoon blijft. Met onze bewaartips voor de voorraadkast heb je dit in een handomdraai voor elkaar!

  • Koop stapelbare dozen en bewaarboxen. Dit scheelt je een hoop ruimte. Doe in de onderste dozen spullen die je minder vaak gebruikt.
  • Koop bakjes met dezelfde vorm. Ronde bakjes zijn onhandig. Zorg ervoor dat je ze makkelijk kunt opstapelen.
  • Kies voor vaste plekken. Zo kun je spullen makkelijk vinden.
  • Zet spullen bij elkaar, rijst en pasta bij elkaar, schoonmaakspullen bij elkaar.
  • Scheid schoonmaakartikelen van voedingsmiddelen.
  • Kijk naar de houdbaarheidsdatum van producten. Sommige producten zoals schoonmaakartikelen hebben verrassend genoeg een houdbaarheidsdatum.
  • Maak een lijstje van je voorraadkast. Zo weet je in de supermarkt precies wat je wel en niet in huis hebt. Tip: je kunt ook een foto maken.
  • Maak je voorraadkast regelmatig schoon. Er vallen altijd restjes voedsel in de voorraadkast. Bovendien kan het stoffig worden.
  • Gebruik labels of stickers om de houdbaarheid duidelijker aan te geven op producten in de voorraadkast.
  • Bewaar producten ook in de voorraadkast zoveel mogelijk luchtdicht en op een donkere plek. Dit zorgt ervoor dat ze beter houdbaar blijven.
  • Bewaar producten zoveel mogelijk in de originele verpakking. Deze zijn ontworpen om de houdbaarheid van het product te bewaken.
  • Geopende verpakkingen moet je weer goed afsluiten.
  • Kies voor standaardproducten in je voorraadkast. Hier kun je dan eenvoudig een makkelijke maaltijd van maken. Bijvoorbeeld een snelle pasta of curry van maken.

Luchtdicht en donker bewaren

Voor bijna alle producten geldt dat je ze luchtdicht moet bewaren. Het beste is natuurlijk om producten te vacumeren maar we begrijpen ook dat niet iedereen die mogelijkheid heeft. Probeer daarom altijd zo min mogelijk lucht in een verpakking te krijgen. Bij een plasticzakje kun je bijvoorbeeld eenvoudig de lucht eruit persen door het zakje op te rollen. Naast luchtdicht is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen licht bij producten komt. Ook door licht kunnen producten hun houdbaarheid verliezen of verkleuren. Dit komt de houdbaarheid van producten niet ten goede.

Eten ontdooien

Een cruciaal onderdeel van het goed bewaren van voedingsmiddelen is natuurlijk het invriezen van producten. Door producten in te vriezen kun je producten langer bewaren. Maar er komt natuurlijk ook een moment dat je deze producten weer op wilt eten. Zorg er dan altijd voor dat je de producten langzaam ontdooit. Zet de producten een dag van tevoren in de koelkast. Zo kunnen ze langzaam ontdooien en worden ze niet blootgesteld aan de warmte en bacteriën die buiten de koeling ruim aanwezig zijn. Warm daarna het product altijd goed op. Zorg ervoor dat eten voldoende verhit wordt om bacteriën zoveel mogelijk te doden.

Kliekjes bewaren

Wil je restjes eten bewaren? Iedereen kent het wel, je hebt nog eten over en wilt de kliekjes bewaren. Maar hoe doe je dit nu het beste. Er is een eenvoudig stappenplan met tips om kliekjes het beste te bewaren.

  1. Zorg ervoor dat het eten goed afgekoeld is voor je het in de koelkast of vriezer zet. Je wilt natuurlijk niet dat de koeling opwarmt door eten dat nog warm is.
  2. Wil je eten sneller afkoelen? Zet het dan in een laagje koud water.
  3. Laat kliekjes niet te lang buiten de koelkast staan. Het liefst natuurlijk zo kort mogelijk maar in ieder geval niet langer dan 2 uur.
  4. Bewaar kliekjes niet te lang in de koelkast. Naast de juiste plek en de goede temperatuur is het belangrijk om kliekjes niet te lang te bewaren. Na twee dagen in de koelkast gaat de kwaliteit van kliekjes hard achteruit.
  5. Wil je restjes eten langer dan 2 dagen bewaren? Vries ze dan in.
  6. Dek producten in de vriezer en koelkast zo goed mogelijk af. Dit betekent afgesloten en zoveel mogelijk luchtdicht.
  7. Per bereid product verschilt wel hoelang je dit in de koelkast of vriezer kunt bewaren.
  8. Heb je veel kliekjes over? Probeer van de kliekjes een leuk gerecht te maken! Het kan niet gek genoeg. Wist je dat veel recepten die we tegenwoordig maken zo ontstaan zijn? Salades, een omelet, pasta of curry’s kun je vrijwel alles doorheen doen.
  9. Doe je kliekjes in de vriezer? Zet er dan duidelijk een datum op. Producten in de vriezer zijn over het algemeen 3 maanden houdbaar.
  10. Werk volgens het FIFO principe. Dit houdt in dat je producten die je er als eerst in hebt gezet, ook als eerst opmaakt. Zo bewaar je de houdbaarheid van producten het beste.

FIFO (first in, first out) bewaren

FIFO staat voor “first in, first out”. Dit betekent in het Nederlands eerst erin, eerst eruit. De FIFO methode is een goede manier om jouw eten zo goed mogelijk te bewaren. De FIFO methode is eigenlijk heel simpel. Producten die je als eerste in de vriezer hebt gezet, maak je ook als eerste weer op. Dit kun je simpel zelf doen door producten goed te voorzien van een datum. Zet producten die het langst in de vriezer liggen bovenop of vooraan. Doe je er iets nieuws in? Zet dit dan achter de oudste producten. Zo zorg je ervoor dat producten in de vriezer niet over datum gaan.

FEFO (first expired, first out) bewaren

FEFO staat voor first expired, first out. Dit betekent dat het product wat als eerste over de houdbaarheidsdatum gaat, als eerste opgemaakt moet worden. Deze methode is met name heel handig voor de koelkast. Heb je verschillende soorten vleeswaren in de koelkast? Dan is het handig om het product bovenop te leggen wat als eerste over datum gaat. De FEFO-methode zorgt ervoor dat je producten in de koelkast niet hoeft weg te gooien.

Over de auteur

Paula Astinaak
Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.