Beleg bewaren

Beleg bewaren, hoe doe je dat? Er zijn heel veel verschillende soorten beleg. Van pindakaas of chocopasta tot paté of schouderham. In Nederland doen we allerlei soorten broodbeleg op ons brood. Wat we op ons brood doen verschilt nogal. Bij kinderen is vooral chocoladepasta populair, terwijl ouderen gek zijn op zuivel (kaas en melk). Ook zijn we in Nederland dol op zoet broodbeleg zoals jam, chocopasta, pindakaas of hagelslag. Maar hoe bewaar je al dit broodbeleg? En hoe lang is broodbeleg houdbaar? Wij vertellen je er alles over!

Beleg bewaren

Beleg bewaren

Beleg bewaren, hoe doe je dat? Hoe je broodbeleg moet bewaren verschilt per soort beleg. Sommige soorten beleg bewaar je in de koelkast, terwijl andere soorten in de voorraadkast of keukenkast bewaard kunnen worden. Kaas en vleeswaren leg je bijvoorbeeld vanzelfsprekend in de koelkast. Chocoladepasta, pindakaas of hagelslag kun je daarentegen vaak prima in de voorraadkast bewaren. Maar welke soort beleg bewaar je in de koelkast, en welk beleg allemaal in het keukenkastje?

Houdbaarheidsdatum beleg

De meest populaire soorten broodbeleg in Nederland zijn kaas, chocoladepasta, vleeswaren, jam/stroop. Maar er is een broodbeleg waar we in Nederland nog gekker op zijn: boter! Boter (of margarine, halvarine, etc.) wordt in Nederland heel veel gebruikt op brood. Maar wat is nou de houdbaarheidsdatum van al deze soorten broodbeleg:

Soort belegKoelkastKeukenkastVriezer
Jam1 jaar1 jaar3 maanden
Pindakaas1 jaar1 jaarNiet invriezen
Chocopasta1 jaar1 jaarNiet invriezen
Kaas1 weekNiet geschikt2 – 4 maand
Vleeswaren3-5 dagenNiet geschikt3 maanden
Paté2 dagenNiet geschikt3 maanden
Hageslag1 jaar1 jaarNiet invriezen
Muisjes1 jaar1 jaarNiet invriezen
Hazelnootpasta1 jaar1 jaarNiet invriezen
Smeerkaas1 weekNiet geschiktNiet invriezen
Roomkaas4 dagenNiet geschikt1 maand
Vlokken1 jaar1 jaarNiet invriezen
Margarine1 maandNiet geschiktNiet invriezen
Halvarine1 maandNiet geschiktNiet invriezen
Sandwichspread1 maandNiet geschiktNiet invriezen
*Het gaat hierbij om geopende producten. Als het product nog dicht zit, kun je de houdbaarheidsdatum op de verpakking van het beleg aanhouden.

De houdbaarheid van al deze soorten beleg verschilt nogal. Het belangrijkste is dat je eerst altijd naar de houdbaarheid op de verpakking van het beleg kijkt. Op het etiket staat altijd duidelijk aangegeven waar je de houdbaarheidsdatum kunt vinden. Er staat dan bijvoorbeeld: ” tenminste houdbaar tot: zie deksel” of “te gebruiken tot: zie dop”.

Te gebruiken tot of tenminste houdbaar tot

Het is belangrijk om allereerst te kijken om wat voor soort houdbaarheidsdatum het gaat. Er zijn twee soorten houdbaarheidsdata:

 1. Te gebruiken tot (TGT) datum.
 2. Tenminste houdbaar tot (THT) datum.

Staat er op de verpakking “te gebruiken tot”? Dan moet je het beleg na deze vervaldatum weggooien. Het product is dan niet meer goed. Zelfs als het product er nog goed uitziet, kan het zijn dat er zich onzichtbare ziektemakers hebben gevormd. Neem geen risico met producten met een “te gebruiken tot” houdbaarheidsdatum.

Heb je beleg waarop staat “tenminste houdbaar tot”? Dit betekent dat de fabrikant van het product de kwaliteit tot deze datum garandeert. Na deze datum is het product dus eventueel nog goed te eten, maar kan de kwaliteit iets minder zijn. Het gaat dus niet om de voedselveiligheid van een product. Je kunt na de THT-datum zelf kijken of een product nog goed is:

 1. Kijk of het product er vreemd uit ziet. Zit er schimmel op of is het product verkleurd? Gooi het dan weg.
 2. Ruik of het product raar ruikt. Zit er een ranzige geur aan het beleg? Gooi het dan weg.
 3. Proef een klein beetje. Smaakt het beleg raar? Spuug het dan uit en gooi het broodbeleg weg.

Boter als beleg

Boter wordt ook vaak gebruikt als broodbeleg. Je vindt boter vaak onder allerlei namen in de supermarkt. De bekendste zijn halvarine en margarine. Je kunt halvarine en margarine in principe zowel in als buiten de koelkast bewaren. In de koelkast zijn halvarine en margarine wel langer houdbaar. Bovendien moet je beide soorten boter onder de 21 graden Celsius bewaren. Buiten de koelkast loopt de temperatuur nog wel eens op tot boven de 21 graden. Bewaar boter daarom ook in de koelkast. In de koelkast zijn margarine en halvarine ongeveer een maand houdbaar.

Soorten broodbeleg bewaren

Er zijn verschillende soorten broodbeleg. Grofweg kun je beleg indelen in de volgende categorieën:

 • Hartig  (kaas, vleeswaren, etc)
 • Zoet (pindakaas, vlokken, jam, etc.)
 • Overige (gebakken ei, sandwichspread, etc.)

Iedereen heeft natuurlijk een eigen voorkeur als het gaat om beleg. Sommige mensen doen altijd boter op hun brood, andere weer niet. Ook als het gaat om hartig, zoet of ander beleg heeft iedereen zijn eigen voorkeur. Je kunt met broodbeleg eigenlijk alle kanten op. Het is daarom ook lastig om van te voren te zeggen hoe lang jouw beleg houdbaar is.

Beleg ongekoeld mee naar school

Geef je de kinderen brood mee naar school? Een veelgestelde vraag is: “kun je beleg ongekoeld mee naar school nemen?”. OF je beleg ongekoeld mee naar school, sport of het werk kunt nemen ligt allereerst aan het soort beleg. Pindakaas of hagelslag gaat beter ongekoeld mee naar school dan bijvoorbeeld kaas of vleeswaren.

Wij namen vroeger ook altijd onze kaas en vleeswaren ongekoeld mee naar school en zijn daar nooit ziek van geworden. Zorg er wel altijd voor dat je het brood met beleg goed afsluit. Bijvoorbeeld in een broodtrommel.

Wil je het echt helemaal op safe spelen? Dan kun je een koeltas aanschaffen en het brood met beleg daarin doen. Ook kun je brood met vleeswaren of kaas de avond ervoor invriezen. Tegen de lunch is het dan ongeveer ontdooid. Soorten beleg als filet americain, rosbief of andere soorten rauwe vleeswaren zijn minder geschikt om mee naar school te geven.

Beleg in de koelkast bewaren

Wil je beleg in de koelkast bewaren? De koelkast is vaak de beste plaats om beleg te bewaren. Afhankelijk van het soort beleg natuurlijk. Ook de houdbaarheidsdatum verschilt per soort broodbeleg. Om je een globaal overzicht te geven hebben we onderstaand schema opgesteld:

Soort belegGeopend bewaren in koelkastGesloten bewaren in koelkast
Jam1 jaarZie houdbaarheidsdatum
Pindakaas1 jaarZie houdbaarheidsdatum
Chocopasta1 jaarZie houdbaarheidsdatum
Kaas1 weekZie houdbaarheidsdatum
Vleeswaren3-5 dagenZie houdbaarheidsdatum
Paté2 dagenZie houdbaarheidsdatum
Hageslag1 jaarZie houdbaarheidsdatum
Muisjes1 jaarZie houdbaarheidsdatum
Hazelnootpasta1 jaarZie houdbaarheidsdatum
Smeerkaas1 weekZie houdbaarheidsdatum
Roomkaas4 dagenZie houdbaarheidsdatum
Vlokken1 jaarZie houdbaarheidsdatum
Margarine1 maandZie houdbaarheidsdatum
Halvarine1 maandZie houdbaarheidsdatum
Sandwichspread1 maandZie houdbaarheidsdatum

Beleg invriezen

Kun je beleg invriezen? Er zijn natuurlijk veel verschillende soorten broodbeleg. Het ene beleg kun je prima invriezen terwijl het andere beleg daar absoluut niet geschikt voor is. Daarom hebben we voor jou uitgezocht welke soorten broodbeleg je wél en welke je beter níet kunt invriezen:

Wel invriezen:

 • Jam
 • Paté
 • Kaas (Jong belegen, belegen, oude kaas, etc).
 • Cervelaat
 • Filet Americain
 • Boterhamworst
 • Schouderham
 • Achterham
 • Beenham
 • Grillham
 • Salami
 • Snijworst
 • Roomkaas

Niet invriezen:

 • Chocopasta
 • Pindakaas
 • Hagelslag
 • Muisjes
 • Smeerkaas
 • Margarine
 • Halvarine
 • Vlokken
 • Sandwichspread

Wil je beleg invriezen? Dan kun je uitgaan van een houdbaarheidsdatum van ongeveer 3 maanden in de vriezer. Zorg er wel altijd voor dat je ook je vriezer onderhoud. Als je de vriezer niet goed onderhoudt en niet regelmatig schoonmaakt, kan deze minder goed functioneren:

 1. Maak je vriezer regelmatig schoon.
 2. Ontdooi de vriezer regelmatig.
 3. Vergeet natuurlijk ook niet de rubbertjes van de vriezer schoon te maken.
 4. Zorg dat de vriezer op de juiste temperatuur staat (-18 °C).

Beleg bewaardoos

Er zijn verschillende soorten beleg bewaardozen te koop. Een beleg bewaardoos wordt ook wel een vershouddoos, een vleeswarendoos of een vershoudbakje genoemd. Maar hoe weet je nou of je een goede verhouddoos hebt waar je beleg in kunt bewaren? Hier moet je op letten bij het kopen van een beleg bewaardoos:

 1. Zorg dat de beleg bewaardoos goed sluit. Hoe minder lucht erbij kan, hoe minder snel beleg bederft.
 2. Kijk of de vershouddoos goed schoon te maken is. Veel lastige randjes zorgen ervoor dat de vershouddoos lastiger schoon te maken is.
 3. Ook handig: Kijk of de vershouddoos in de vaatwasser mag.

Beleg bewaren

Om het zo overzichtelijk mogelijk te maken hebben we voor jou alle tips om beleg te bewaren nog even op een rijtje gezet:

 • Kijk altijd goed naar de houdbaarheidsdatum bij beleg,. Controleer of het gaat om een “tenminste houdbaar tot” of een “te gebruiken tot” houdbaarheidsdatum.
 • Maak je koelkast en vriezer regelmatig schoon. Dit zorgt ervoor dat er zich minder bacteriën vormen in de koelkast en vriezer. Zorg ook voor de juiste temperatuur van de koelkast (ongeveer 4°C) en vriezer (-18 °C).
 • Vers beleg (filet americain, rosbief, etc) is aanzienlijk minder lang houdbaar dan bijvoorbeeld pindakaas of hagelslag.
 • Je kunt sommige soorten beleg ook invriezen, deze zijn dan ongeveer 3 maanden houdbaar in de diepvries.
 • Heb je beleg in de supermarkt uit de koeling gehaald voor je het kocht? Leg het dan thuis ook zo snel mogelijk weer in de koelkast.
 • Wil je brood met beleg meenemen? Doe dit dan het liefst in een koeltas en in een beleg bewaardoos.
 • Neem geen risico met eten. Vermoed je dat een product niet meer goed is? Gooi het dan weg.

Over de auteur

Paula Astinaak
Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.