Categorieën
Fruit

Bananen bewaren – Hoelang zijn bananen houdbaar?

Hoe kun je bananen het beste bewaren? En hoe lang zijn bananen houdbaar? Op bananen staat geen houdbaarheidsdatum. Hierdoor moet je zelf bepalen of de bananen nog houdbaar zijn.

In tegenstelling tot andere producten in de winkel vind je op bananen geen “TGT– of THT-houdbaarheidsdatum”. Gelukkig vertellen we jou hoe je kunt zien of bananen nog houdbaar zijn.

Tenslotte vertellen we je hoe je de beste bananen uit kunt kiezen in de winkel.

Bananen bewaren

Hoelang zijn bananen houdbaar?

Bananen zijn hier thuis één van de meest gegeten fruitsoorten. Niet alleen omdat het heel lekker is, maar ook omdat ze makkelijk te eten zijn. Bovendien kun je een banaan makkelijk meenemen naar school of je werk. Daarnaast zijn bananen ook nog eens één van de meest voedzame fruitsoorten. Redenen genoeg dus om bananen te eten.

Banenen worden al eeuwen gegeten. Er wordt zelfs gezegd dat bananen 10.000 jaar geleden al gegeten werden. Oorspronkelijk komen bananen uit Azië maar tegenwoordig worden bananen over bijna de hele wereld gegeten.

Enkele bekende varianten van bananen zijn Chiquita bananen, Fairtrade bananen, Bonita bananen, Max Havelaar bananen, bakbananen, Dole bananen en Del monte bananen.

Maar hoelang zijn bananen houdbaar en wat is de beste manier om bananen te bewaren?

Je kunt bananen het beste niet in de koelkast.. Ook in de fruitschaal, de voorraadkast of het voorraadhok kun je bananen bewaren, maar dan zijn bananen minder lang houdbaar.

Hieronder zie je hoe lang bananen houdbaar zijn:

Houdbaarheidsdatum bananen

Bewaarwijze  bananenHoelang houdbaar
In de koelkastniet in de koelkast bewaren
Op de fruitschaal3 dagen tot een week
In het voorraadhok (donker en koel)3 dagen tot een week
Gesneden bananen (plakjes banaan)3 dagen
In de vriezer8 tot 12 maanden

Omdat op bananen geen houdbaarheidsdatum staat, kan de houdbaarheid van bananen verschillen.  Dit heeft met allerlei factoren te maken. Zo weet je bijvoorbeeld niet hoelang de bananen al in de winkel lagen voor je ze kocht. Daarom is het belangrijk om zelf goed te kijken of de bananen nog houdbaar zijn.

Bananen bewaren

Je kunt bananen het beste niet in de koelkast. Dit doe je op de fruitschaal.

Bananen bewaar je op de fruitschaal en zeker niet in de koelkast. Bananen kunnen namelijk niet zo goed tegen kou. Wil je bananen langer houdbaar houden? Dan kun je de bovenkant (de kant die aan de tros zat) inpakken met aluminiumfolie.

Bananen in de koelkast bewaren

 

Bananen invriezen

Je kunt plakjes banaan prima invriezen. Je moet er dan wel voor zorgen dat je het niet zomaar in een zakje doet. Leg de plakjes banaan eerst in een schaal of op een bakplaat en zorg dat de plakjes banaan los van elkaar liggen. Vries ze vervolgens even ongeveer twee uur in. Dan zijn de stukjes banaan hard en kun je ze in een zakje of bakje doen zonder dat ze aan elkaar gaan plakken in de vriezer.

In de vriezer blijven bananen ongeveer 8 tot 12 maanden houdbaar.

Bananen invriezen

De beste bananen kiezen bij het kopen

In de supermarkt wil je natuurlijk de juiste bananen kiezen. Daarom geven wij wat tips waar je op moet letten als je bananen gaat kopen. Je wilt natuurlijk geen bananen kopen die al bijna over datum zijn. Om lekkere, goed houdbare bananen uit te zoeken in de supermarkt, op de markt of bij de groenteboer moet je op het volgende letten:

 1. Kijk allereerst naar de kleur van de bananen in de winkel. De beste bananen hebben een felgele kleur. De bovenkant van de banaan, bij de tros, mag nog een beetje groen zijn. Koop geen bananen die een beetje een doffe gele kleur hebben.
 2. Wil je de bananen meteen kunnen eten? Kies dan voor bananen waar zo min mogelijk groen te zien is. Let bovendien op bruine spikkels op de bananen. Bananen die al een beetje bruine stippen hebben zijn rijp en lekker zoet. Wil je de bananen over een paar dagen eten? Dan kies je voor bananen die nog een beetje groen zijn.
 3. Kies voor stevige maar grote bananen. Bananen krimpen als ze bijna niet meer houdbaar zijn. Bovendien worden ze zacht en beurs als ze “overrijp” zijn. Vermijd tenslotte bananen waar bruine plekken op zitten.
Hoelang zijn bananen houdbaar

Hoe weet je of bananen niet meer goed zijn?

Bij bananen heb je geen houdbaarheidsdatum die aangeeft hoe oud de bananen zijn. Daarom zul je zelf moeten bepalen of de bananen nog goed zijn. Je kunt zelf bepalen of bananen nog houdbaar zijn door je zintuigen te gebruiken:

 1. Zien of bananen nog houdbaar zijn:
  Bij bananen kun je meteen goed zien of ze niet meer houdbaar zijn. De banaan wordt dan zacht, gaat verschrompelen en wordt bruin. Uiteindelijk kan een banaan zelfs vloeistof gaan lekken, open knappen en gaan schimmelen als die over datum is.
 2. De geur van bedorven of rotte bananen:
  Bij bananen kun je meteen goed zien of ze niet meer houdbaar zijn. De banaan wordt dan zacht, gaat verschrompelen en wordt bruin. Uiteindelijk kan een banaan zelfs vloeistof gaan lekken, open knappen en gaan schimmelen als die over datum is.
 3. De smaak van bananen
  Een banaan die niet meer goed is, smaakt niet lekker. De banaan smaakt dan niet meer zoet, zoals normaal. Als bananen over datum zijn, worden ze bitter en kunnen ze zelfs zuur gaan smaken.

Rotte of bedorven bananen gegeten?

Heb je rotte of bedorven bananen gegeten? Hoewel het niet meteen levensgevaarlijk is als je bedorven bananenhebt gegeten, moet je er toch mee oppassen. Je kunt er namelijk wel (heel) ziek van worden. Heb je klachten na het eten van bedorven bananen? Neem dan direct contact op met je huisarts.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van bananen met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je of de bananen nog goed is? Gooi de bananen bij twijfel weg. Als je bedorven bananen eet, kun je daar ziek van worden.

Over de auteur

Johan de Boer

Ik ben Johan de Boer, zelfbenoemd verspillingscoach. In het dagelijks leven ben ik huisman en heb er mijn hobby van gemaakt om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Ik deel graag mijn ervaringen en tips met jou om er voor te zorgen dat we met z'n allen wat minder voedsel verspillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *