Categorieën
Fruit

Appels bewaren – Hoelang zijn appels houdbaar?

Hoe kun je appels het beste bewaren? En hoe lang zijn appels houdbaar? Op appels staat geen houdbaarheidsdatum. Hierdoor moet je zelf bepalen of de appels nog houdbaar zijn.

In tegenstelling tot andere producten in de winkel vind je op appels geen “TGT– of THT-houdbaarheidsdatum”. Gelukkig vertellen we jou hoe je kunt zien of appels nog houdbaar zijn.

Tenslotte vertellen we je hoe je de beste appels uit kunt kiezen in de winkel.

Appels bewaren

Hoelang zijn appels houdbaar?

“An apple a day keeps the doctor away” is een bekend Engels gezegde. Appels zijn namelijk hartstikke gezond. Bovendien is het ook nog eens een heerlijke verfrissende snack. Het is dan ook niet zo gek dat we in Nederland dol zijn op appels. Ook hier thuis worden appels veel gegeten. De kinderen zijn er bovendien dol op en daarom zijn appels een goede manier om de kids fruit binnen te laten krijgen. Tenslotte kun je appels natuurlijk op veel manieren gebruiken. Het is een gezond tussendoortje, maar het is ook heel lekker door de kwark of de yoghurt.

Appels zijn al heel oud. In de bronstijd werden er al appels gegeten. Bij opgravingen vlakbij Tiel zijn appels gevonden van meer dan 6000 jaar oud! Toen werden appels overigens “aball” genoemd.

Enkele bekende varianten van appels zijn Jonagold, Jazz appels, Royal Gala, Elstar, Granny Smith, Goudreinet, Junami, Pink Lady, Fuji appels, Kanzi appels en Golden Delicious.

Maar hoelang zijn appels houdbaar en wat is de beste manier om appels te bewaren?

Je kunt appels het beste in de koelkast bewaren.. Ook in de fruitschaal, de voorraadkast of het voorraadhok kun je appels bewaren, maar dan zijn appels minder lang houdbaar.

Hieronder zie je hoe lang appels houdbaar zijn:

Houdbaarheidsdatum appels

Bewaarwijze  appelsHoelang houdbaar
In de koelkast4 tot 6 weken
Op de fruitschaal5 dagen tot een week
In het voorraadhok (donker en koel)3 weken
Gesneden appels (appel partjes)3 tot 5 dagen
In de vriezer8 tot 12 maanden

Omdat op appels geen houdbaarheidsdatum staat, kan de houdbaarheid van appels verschillen.  Dit heeft met allerlei factoren te maken. Zo weet je bijvoorbeeld niet hoelang de appels al in de winkel lagen voor je ze kocht. Daarom is het belangrijk om zelf goed te kijken of de appels nog houdbaar zijn.

Appels bewaren

Je kunt appels het beste in de koelkast bewaren. Dit doe je in de groentelade van de koelkast.

Om appels zo lang mogelijk houdbaar te houden kun je ze het beste in de koelkast bewaren. Appels kun je overigens ook prima in de fruitschaal of het voorraadhok bewaren, alleen zijn ze dan iets minder lang houdbaar. Je bewaart appels het beste in de groentelade van de koelkast.

Appels in de koelkast bewaren

 

Appels invriezen

Appels kun je prima invriezen. Ook als je de appel in stukjes hebt gesneden kun je deze prima invriezen. Om ervoor te zorgen dat stukjes appel niet verkleuren in de vriezer leg je ze voor het invriezen even in een liter water met 2 eetlepels citroensap. Zo blijven de appels in de vriezer mooi van kleur.

In de vriezer blijven appels ongeveer 8 tot 12 maanden houdbaar.

Appels invriezen

De beste appels kiezen bij het kopen

In de supermarkt wil je natuurlijk de juiste appels kiezen. Daarom geven wij wat tips waar je op moet letten als je appels gaat kopen. Je wilt natuurlijk geen appels kopen die al bijna over datum zijn. Om lekkere, goed houdbare appels uit te zoeken in de supermarkt, op de markt of bij de groenteboer moet je op het volgende letten:

 1. Kijk naar de appels. Er moeten geen bruine of beurse plekken op de appel zitten. Bovendien moet de schil van de appel niet gerimpeld zijn.
 2. Appels moeten niet zacht zijn. Een appel is normaal stevig en kun je maar een klein beetje indrukken. Zachte plekken wijzen erop dat de appel niet meer goed is.
 3. De appels moeten mooi glanzend zijn. De meeste appels hebben een mooie glanzende schil. Er zijn een paar appels die wat doffer zijn, zoals de Goudreinet.
Hoelang zijn appels houdbaar

Hoe weet je of appels niet meer goed zijn?

Bij appels heb je geen houdbaarheidsdatum die aangeeft hoe oud de appels zijn. Daarom zul je zelf moeten bepalen of de appels nog goed zijn. Je kunt zelf bepalen of appels nog houdbaar zijn door je zintuigen te gebruiken:

 1. Zien of appels nog houdbaar zijn:
  Aan appels kun je goed zien of ze niet meer houdbaar zijn. Appels met een hele zachte schil of bruine plekken kun je beter weggooien. Ook moet de appel een stevige textuur hebben en niet zacht en papperig zijn.
 2. De geur van bedorven of rotte appels:
  Aan appels kun je goed zien of ze niet meer houdbaar zijn. Appels met een hele zachte schil of bruine plekken kun je beter weggooien. Ook moet de appel een stevige textuur hebben en niet zacht en papperig zijn.
 3. De smaak van appels
  Een appel die niet meer goed is gaat heel muf en droog smaken. Normaal is een appel lekker sappig en zoet.

Rotte of bedorven appels gegeten?

Heb je rotte of bedorven appels gegeten? Hoewel het niet meteen levensgevaarlijk is als je bedorven appelshebt gegeten, moet je er toch mee oppassen. Je kunt er namelijk wel (heel) ziek van worden. Heb je klachten na het eten van bedorven appels? Neem dan direct contact op met je huisarts.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van appels met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je of de appels nog goed is? Gooi de appels bij twijfel weg. Als je bedorven appels eet, kun je daar ziek van worden.

Over de auteur

Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *