Categorieën
Fruit

Aardbeien bewaren – Hoelang zijn aardbeien houdbaar?

Hoe kun je aardbeien het beste bewaren? En hoe lang zijn aardbeien houdbaar? Op aardbeien staat geen houdbaarheidsdatum. Hierdoor moet je zelf bepalen of de aardbeien nog houdbaar zijn.

In tegenstelling tot andere producten in de winkel vind je op aardbeien geen “TGT– of THT-houdbaarheidsdatum”. Gelukkig vertellen we jou hoe je kunt zien of aardbeien nog houdbaar zijn.

Tenslotte vertellen we je hoe je de beste aardbeien uit kunt kiezen in de winkel.

Aardbeien bewaren

Hoelang zijn aardbeien houdbaar?

Aardbeien worden ook wel zomerkoninkjes genoemd. Ze kregen die naam omdatze in de zomer het beste zijn. De aardbeien hebben dan een hele mooie rode kleur met een groen kroontje erop. Ook wij zijn dol op aardbeien in de zomer. In de zomer staat er regelmatig een bakje aardbeien op tafel. Ook doen we dan vaak aardbeien door de yoghurt. Er zijn volgens mij weinig fruitsoorten die lekkerder zijn dan een goede, zoete aardbei.

Voor de Romeinen waren aardbeien ook heel belangrijk. In Romeinse geschriften komt de aardbei vaak voor. De Romeinen gebruikten de aardbei als medicijn en om zo uit het wilde te kunnen eten.

Enkele bekende varianten van aardbeien zijn

Maar hoelang zijn aardbeien houdbaar en wat is de beste manier om aardbeien te bewaren?

Je kunt aardbeien het beste in de koelkast bewaren.. Ook in de fruitschaal, de voorraadkast of het voorraadhok kun je aardbeien bewaren, maar dan zijn aardbeien minder lang houdbaar.

Hieronder zie je hoe lang aardbeien houdbaar zijn:

Houdbaarheidsdatum aardbeien

Bewaarwijze  aardbeienHoelang houdbaar
In de koelkast2 a 3 dagen
Op de fruitschaal1 dag
In het voorraadhok (donker en koel)1 dag
Gesneden aardbeien (gesneden aardbeien)2 tot 3 dagen
In de vriezer8 tot 12 maanden

Omdat op aardbeien geen houdbaarheidsdatum staat, kan de houdbaarheid van aardbeien verschillen.  Dit heeft met allerlei factoren te maken. Zo weet je bijvoorbeeld niet hoelang de aardbeien al in de winkel lagen voor je ze kocht. Daarom is het belangrijk om zelf goed te kijken of de aardbeien nog houdbaar zijn.

Aardbeien bewaren

Je kunt aardbeien het beste in de koelkast bewaren. Dit doe je in de groentelade van de koelkast.

Aardbeien liggen in de supermarkt weliswaar vaak niet in de koeling, toch kun je ze het beste wel in de koelkast bewaren. Aardbeien bederven namelijk best wel snel. De aardbeien zijn in de koelkast langer houdbaar dan op de fruitschaal. Doe aardbeien niet in een luchtdicht bakje, aardbeien moeten kunnen ademen.

Aardbeien in de koelkast bewaren

 

Aardbeien invriezen

Aardbeien kun je het beste heel invriezen. Snijd de aardbeien dus liever niet voor je ze invriest. Dit komt omdat het vochtige deel van de aardbei dan bloot komt te liggen en daardoor gaan aardbeien aan elkaar vast vriezen. Doe aardbeien in een luchtdicht bakje of zakje in de vriezer. Als je aardbeien wilt ontdooien doe je dat in de koelkast. Let op: aardbeien uit de vriezer kun je het beste gebruiken in gerechten. Als je aardbeien gaat ontdooien kunnen aardbeien namelijk een beetje zacht worden.

In de vriezer blijven aardbeien ongeveer 8 tot 12 maanden houdbaar.

Aardbeien invriezen

De beste aardbeien kiezen bij het kopen

In de supermarkt wil je natuurlijk de juiste aardbeien kiezen. Daarom geven wij wat tips waar je op moet letten als je aardbeien gaat kopen. Je wilt natuurlijk geen aardbeien kopen die al bijna over datum zijn. Om lekkere, goed houdbare aardbeien uit te zoeken in de supermarkt, op de markt of bij de groenteboer moet je op het volgende letten:

 1. Als je naar aardbeien kijkt dan is natuurlijk het eerste dat opvalt de kleur. Deze moet mooi rood zijn. Zitten er nog bladeren aan de aardbeien? Dan kun je daar ook naar kijken. De bladeren moeten namelijk een mooie glanzende kleur groen hebben. Aardbeien die nog niet rijp zijn hebben een witte of groene kleur. Het is belangrijk om te weten dat aardbeien niet meer rijpen als ze eenmaal geplukt zijn. Koop dus niet, zoals bij bijvoorbeeld bananen, onrijpe aardbeien omdat je ze later pas wilt eten.
 2. Van aardbeien moet een sterke geur afkomen. Of je nou in de supermarkt of op de markt aardbeien uitzoekt, aardbeien moeten lekker zoet ruiken.
 3. Als aardbeien er zacht uitzien, moet je een ander doosje kiezen. Ook als er al een beschimmelde aardbei tussen zit, laat je de aardbeien beter staan. Kijk ook even goed van onderen in het bakje. Vaak liggen de slechtste aardbeien namelijk onderin het bakje. Kies tenslotte ook voor een bakje waar nog veel kroontjes aanzitten. Als de kroontjes nog op de aardbeien zitten blijven ze langer houdbaar.
Hoelang zijn aardbeien houdbaar

Hoe weet je of aardbeien niet meer goed zijn?

Bij aardbeien heb je geen houdbaarheidsdatum die aangeeft hoe oud de aardbeien zijn. Daarom zul je zelf moeten bepalen of de aardbeien nog goed zijn. Je kunt zelf bepalen of aardbeien nog houdbaar zijn door je zintuigen te gebruiken:

 1. Zien of aardbeien nog houdbaar zijn:
  Als aardbeien niet meer houdbaar zijn is het eerste dat opvalt de textuur. Aardbeien worden namelijk een beetje papperig als ze over datum zijn. Ook kunnen aardbeien donkere plekken (bruin tot zwart) krijgen. Tenslotte ontstaat er witte schimmel op aardbeien.
 2. De geur van bedorven of rotte aardbeien:
  Als aardbeien niet meer houdbaar zijn is het eerste dat opvalt de textuur. Aardbeien worden namelijk een beetje papperig als ze over datum zijn. Ook kunnen aardbeien donkere plekken (bruin tot zwart) krijgen. Tenslotte ontstaat er witte schimmel op aardbeien.
 3. De smaak van aardbeien
  Aardbeien die niet meer goed zijn gaan niet lekker smaken. Normaal smaken aardbeien zoet en sappig. Als aardbeien over datum zijn worden ze zuur. Ook krijgen aardbeien dan een vreemde bijsmaak.

Rotte of bedorven aardbeien gegeten?

Heb je rotte of bedorven aardbeien gegeten? Hoewel het niet meteen levensgevaarlijk is als je bedorven aardbeienhebt gegeten, moet je er toch mee oppassen. Je kunt er namelijk wel (heel) ziek van worden. Heb je klachten na het eten van bedorven aardbeien? Neem dan direct contact op met je huisarts.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van aardbeien met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je of de aardbeien nog goed is? Gooi de aardbeien bij twijfel weg. Als je bedorven aardbeien eet, kun je daar ziek van worden.

Over de auteur

Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *