Categorieën
Nieuws

21 tips tegen voedselverspilling

21 tips tegen voedselverspilling, wat zijn de beste tips om minder eten te verspillen? Voedselverspilling is natuurlijk hartstikke zonde. Bovendien is het vrij eenvoudig om minder voedsel te verspillen. Door een paar kleine aanpassingen en iets bewuster met eten om te gaan, kun je er al gemakkelijk voor zorgen dat je minder voedsel verspilt. Koop bewust, kook de juiste porties en bewaar kliekjes goed. Alleen al met deze tips tegen voedselverspilling kom je een heel eind. Maar er zijn nog veel meer handige tips! Benieuwd? Lees snel verder!

21 tips tegen voedselverspilling

Tips tegen voedselverspilling

Voedselverspilling is natuurlijk onnodig en zonde. Het is slecht voor het milieu en kost jou onnodig geld. Het tegengaan van voedselverspilling zorgt dus niet alleen voor een beter milieu, maar het scheelt je ook nog eens in de portemonnee. Bovendien kun je al heel eenvoudig beginnen met onnodig voedsel te verspillen. Hoe? Door onze 21 tips tegen voedselverspilling door te nemen.

21 tips tegen voedselverspilling

Onze 21 tips tegen voedselverspilling vind je hieronder:

 1. Controleer je voorraadkast voor je boodschappen gaat doen.

Voordat je boodschappen gaat doen even kijken wat je nog in huis hebt. Zijn er producten die bijna over datum gaan? Maak deze dan op en kook iets waarbij je deze ingrediënten nodig hebt.

 1. Check je koelkast

Net zoals tip 1, moet je natuurlijk ook even je koelkast controleren voordat je boodschappen gaat doen. Pas je maaltijd aan op wat je nog in huis hebt, of verwerk kliekjes door een nieuw gerecht. Check de houdbaarheidsdatum van producten in je koelkast en maak op wat bijna over de houdbaarheidsdatum gaat. Bonustip: maak een foto van wat er allemaal in je koelkast ligt. Zo weet je het in de supermarkt ook nog.

 1. Maak een boodschappenlijstje (en hou je hieraan).
  Als je een boodschappenlijstje maakt, heb je van tevoren bepaald wat je nodig hebt. Zo ben je minder gevoelig voor impuls aankopen die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Bovendien kun je op je boodschappenlijstje ook de hoeveelheden zetten. Dit zorgt er ook voor dat je niet meer dan nodig in huis haalt.
 2. Maak gebruik van labels.

Zet je een product in de koelkast of de vriezer? Dan doe je dit niet altijd in de originele verpakking. Het is dan belangrijk om een label op het product te doen. Zet hier de volgende dingen op:

 • Wat is het?
 • Wat was de houdbaarheidsdatum?
 • Gaat het om een THT-datum of een TGT-datum?
 • Wanneer heb je het product in de vriezer gedaan?
 1. Gooi niet te snel producten weg.

Producten met een THT-datum hoef je na deze datum niet weg te gooien. De “tenminste houdbaar tot” datum zegt alleen iets over de kwaliteit van het product, niet over de voedselveiligheid van een product. Producten waar “tenminste houdbaar tot” op staat kun je dus na de houdbaarheidsdatum prima eten. Gebruik je zintuigen om te kijken of een product nog goed is (kijken, ruiken, proeven). Bij een TGT-datum (te gebruiken tot) moet je wel goed op de datum letten. Van deze producten kun je na de uiterste houdbaarheidsdatum wel ziek worden.

 1. Bewaar je voedsel op de juiste manier

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar het bewaren van voedsel op de juiste manier zorgt ervoor dat producten langer goed blijven en van betere kwaliteit blijven. Vaak zitten producten ook in een speciale verpakking. Deze verpakking is door de fabrikant vaak speciaal ontwikkeld voor het product.

 1. Gebruik de FIFO-methode (first in, first out)

De FIFO-methode staat voor “first in, first out”. Letterlijk vertaald naar het Nederlands is dit “eerst erin, eerst eruit”. Dit betekent dat producten die je als eerst gekocht hebt, ook als eerste weer eruit moeten. Op deze manier maak je de “oudste” producten als eerste op. Je kunt dit doen door de oudere producten voor de nieuwe producten in je koelkast of voorraadkast te zetten. Op deze manier gaan producten in jouw huis minder snel over de datum. Supermarkten maken ook gebruik van deze methode.

 1. Bewaar je restjes op de juiste manier

Heb je eten over? Bewaar je restjes of kliekjes dan op de juiste manier. Je kunt kliekjes invriezen, of in een luchtdicht bakje te doen. Op deze manier zorg je ervoor dat je restjes de beste kwaliteit behouden.

 1. Geef eten weg.

Heb je te veel eten gekookt? Dan kun je dit natuurlijk zelf invriezen of de volgende dag op eten. Maar je kunt het ook weggegeven. Dit kan aan vrienden of familie, maar denk ook eens aan de voedselbank of een gezin dat het hard kan gebruiken. Er zijn tegenwoordig ook allerlei Facebook groepen waarop je overgebleven eten kunt aanbieden. Hier kun je natuurlijk ook gebruik van maken.

 1. Gebruik wat overblijft aan eten als dierenvoer.

Heb je eten over? Geef dit dan aan dieren. Heb je zelf bijvoorbeeld een konijn? Dan kun je deze prima wat wortel of sla geven. Oud brood kun je nog prima aan de eenden geven. Of ga met de kids eens een dagje naar de kinderboerderij en neem wat kliekjes mee. Let altijd wel even op of het toegestaan is om de dieren te voederen.

 1. Zondag kliekjesdag

Wat wij hier thuis vaak zelf doen is op zondag een dag waarop we alle restjes opmaken. Kliekjesdag noemen we dat. Soms kom je dan zelfs op leuke recepten en originele gerechten. Durf ook eens te experimenteren met de ingrediënten die je nog in huis hebt. Tegenwoordig is er natuurlijk ook heel veel op het internet te vinden. Zo kom je altijd wel tot een mooi gerecht voor de producten die je over hebt of bijna over datum gaan. Pasta’s en soepen lenen zich ook perfect voor zondag kliekjesdag.

 1. Doggybag in restaurant
  Ga je uit eten en krijg je niet alles op? Durf dan ook eens om een doggybag te vragen. In Amerika is dit inmiddels al heel populair en in Nederland wordt het ook steeds gebruikelijker om om een doggybag te vragen. Een doggybag is een zak die je meekrijgt met het eten wat je niet op hebt gekregen. Eigenlijk is het ook helemaal niet vreemd, je hebt er al voor betaald en anders wordt het weggegooid. Super zonde dus!
 1. Koelkaststicker

Doe een sticker op je koelkast die aangeeft welke producten er wél en welke producten er niét in de koelkast thuishoren. Op deze manier blijven de producten het best en zorg je ervoor dat de kwaliteit hoog blijft. Dit geldt natuurlijk ook voor je vriezer. Zo kun je in één oogopslag zien welke producten waar horen en hoelang je ze dan kunt bewaren.

 1. Gebruik onze tool om te kijken hoe lang je een product kunt bewaren.

Nummer 14 in onze “21 tips tegen voedselverspilling” is een belangrijke. Zoek in onze bewaarwijzer op hoelang producten houdbaar zijn. Niet alleen aan de hand van de houdbaarheidsdatum, maar ook voor geopende producten. Bovendien geven we allerlei tips over het bewaren van eten en drinken. Door meer bewust te worden over voeding, houdbaarheidsdatums en het bewaren van producten ga je dit automatisch ook meer doen. Op deze manier verspil je minder voedsel en hoef je minder weg te gooien.

 1. Koop producten tegen de houdbaarheidsdatum aan

In de meeste supermarkten zie je het wel: Een bak of schap met aanbiedingen. Dit zijn vaak producten die tegen de houdbaarheidsdatum aanzitten. Supermarkten moeten er namelijk vanaf. Het heeft misschien een beetje een negatief imago, maar een product dat tot vandaag houdbaar is, is niet slechter dan een product dat nog 3 dagen houdbaar is. Heb je een product nodig die toevallig in de aanbieding is? Schroom je niet en koop het gewoon. Nóg beter: Je recept aanpassen op ingrediënten die tegen te houdbaarheidsdatum aanzitten. Dit helpt tegen voedselverspilling.

 1. Koop geen pak melk dat achteraan staat

Dit is een belangrijke tip tegen voedselverspilling. Bij zuivelproducten kijken veel mensen naar de houdbaarheidsdatum. Vervolgens pakt men vaak het product met de langste houdbaarheidsdatum. Op deze manier draag je bij aan voedselverspilling. Supermarkten moeten namelijk producten over de houdbaarheidsdatum weggooien. Daarom “help” je de supermarkt bij het tegengaan van voedselverspilling door producten te kopen die richting de houdbaarheidsdatum gaan. Zo hoeft er minder voedsel weggegooid worden.

 1. Je eigen moestuin

Superleuk om te doen en ook nog eens hartstikke lekker! Je eigen moestuin. Kruiden, komkommers, tomaten, radijsjes, sla… Je kunt het zo gek niet verzinnen of je kunt het wel zelf telen. Ook als je wat minder ruimte hebt, zoals een balkon, kun je nog prima een kleine moestuin beginnen. Bovendien kweek je producten dan helemaal zelf. Dit scheelt niet alleen in de portemonnee, maar is ook nog eens hartstikke lekker. Op deze manier koop je niet onnodig producten en draag je jouw steentje bij tegen voedselverspilling.

 1. Gebruik “oudere producten” in huis

Twijfel je of een product nog goed is? Sommige producten die er niet zo lekker meer uitzien zijn vaak nog prima te gebruiken. Maak van je rijpere bananen eens een bananenbrood (en vries deze eventueel in). Of maak van je overgebleven fruit een smoothie. Ook kun je rijpere tomaten ideaal gebruiken voor een tomatensoep of een tomatensaus. Vaak zijn dit soort rijpere producten die misschien wat zacht zijn geworden nog lekkerder ook! Prima redenen om ze niet meer weg te gooien maar om ze te gebruiken dus.

 1. Maak gebruik van hulpmiddelen die je helpen met het minder verspillen.

Eerder hadden we het al over de koelkaststicker of de vriezersticker, maar er zijn nog veel meer hulpmiddelen tegen voedselverspilling. Zo zijn er verschillende eetmaatjes te koop die jou helpen met het afmeten van porties van bijvoorbeeld rijst of pasta. Ook een keukenweegschaal kan je hier goed bij helpen. Hoe beter je porties afmeet, hoe minder voedsel je verspilt. Heb je toch te veel pasta of rijst gekookt? Dan kun je dit natuurlijk ook gebruiken voor in een salade.

 1. Koop geen producten op uiterlijk

Hoe een product eruitziet, zegt niet meteen iets over de kwaliteit van een product. Een komkommer die niet perfect recht is, is niet meteen een slechte komkommer. Sommige supermarkten hebben ook al speciale schappen voor groente en fruit wat niet het “ideale” uiterlijk heeft. Dit zijn prima producten, net zo prima als producten die er wel “perfect” uitzien. Vaak worden deze producten zelfs nog met korting aangeboden ook. Naast het voorkomen van voedselverspilling scheelt het dus ook nog eens in de portemonnee.

 1. Zorg voor de juiste koelkasttemperatuur

Zorg ervoor dat je koelkast de juiste temperatuur heeft. De ideale koelkasttemperatuur is rond de 4 graden Celsius. Bij deze temperatuur worden bacteriën en schimmels het best geremd. Controleer daarnaast ook regelmatig of de rubbers van de koelkast nog goed zijn en of de koelkast goed sluit. Zo zorg je er ook voor dat de koelkast op temperatuur blijft. Producten die bij de juiste temperatuur bewaard worden, blijven langer goed en vers. Bovendien zorgt een koelkast die goed afsluit ervoor dat de temperatuur constant blijft. Ook kost het dan minder stroom. Goed tegen voedselverspilling en goed voor het milieu dus.

Waarom deze tips om minder weg te gooien?

Waarom hebben we een lijst met 21 tips tegen voedselverspilling opgesteld? Voedselverspilling tegengaan is denk ik iets wat iedereen wel wil. Soms is het echter lastig om dit zelf toe te passen. Daarom hebben we deze lijst opgesteld. Op deze manier kun je eenvoudig zelf voedselverspilling voorkomen. Uiteraard zijn we ook nieuwsgierig naar de manieren die jij zelf nog hebt om minder eten weg te gooien. Heb je zelf een goed idee? Laat het ons weten in de reacties hieronder. Zo help jij ook mee om voedselverspilling tegen te gaan.

Over de auteur

Johan de Boer

Ik ben Johan de Boer, zelfbenoemd verspillingscoach. In het dagelijks leven ben ik huisman en heb er mijn hobby van gemaakt om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Ik deel graag mijn ervaringen en tips met jou om er voor te zorgen dat we met z'n allen wat minder voedsel verspillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *